Nefret söylemi bağlamında kadınların yaşam tarzına yönelik şiddet haberlerinin ele alınış biçimleri ve okuyucu yorumları üzerine söylem analizi - Gül, Fatma (My University, 2019)
Toplumlarda, sosyal hayatta kadın ve erkeklerin birbirinden farklı özelliklerinin cinsiyete göre biyolojik olarak belirlendiğine ve kesinlikle değişmeyeceğine dair bir inanç mevcuttur. Kadınların ataerkil toplumlarda ev işlerinde rolleri vardır. Bu toplumlarda, erkekler ev için bir yaşam sağlamaya çalışırken, kadınlar ev işlerini, çocuklarla uğraşmayı görev edinir ve ataerkil toplum yapısının aile içinde karar alma hakkını elinde bulundurma, kadının görev ve sorumluluklarının, özgürlüğünün sınırlarını belirleme hakkına sahiptir.Bu görüşün yaygın olduğu toplumlarda yeni medya gibi iletişim araçları kadına yönelik cinsiyetçi söylemlerin bir mecrası olmuş ve bunlara ek olarak nefret söylemleri de yer almıştır. Sosyal medya kadınlara karşı eşitsizliği yeniden üretir. Aşağılayıcı içerik, artık sosyal medyanın ayrılmaz bir parçası olarak görülüyor. Özellikle cinsiyetçi ayrımcılığa yol açan özensiz dilin kullanımı sonunda etik ihlallere kadar gidebilen bir sürece yol açabiliyor. Bu çalışmalardaki haber analizlerine bakıldığında ise bu durumun okur yorumlarında oldukça fazla olduğu görülmektedir.

There is a belief in society that the different characteristics of men and women in social life are biologically determined by sex and that they certainly do not change. Women have roles in domestic affairs in patriarchal societies. In these societies, while men work to provide a living for the home, women undertake household chores, dealing with children and other housework tasks.In society where this opinion is widespread, communication media such as new media have become a channel of sexist discourse towards women and in addition hate speech has been included. Social media reproduces inequality against women. The humiliating content is now seen as an integral part of social media. Especially the use of sloppy language which leads to sexist discrimination eventually leads to ethical violations. Looking at the analysis of the news in these studies, it is seen that this situation is very much in the reader's comments.
Keywords: hate speech; Kadın; nefret söylemi women; new media; yeni medya