Peri-implantitis tanısı olan bireylerde Matriks metalloproteinaz-3 (rs679620) gen polimorfizminin incelenmesi - Ziya, Rukiye (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışma, bağ dokusu yıkımında rol oynayan MMP-3 genindeki rs679620 polimorfizminin peri-implantitis gelişimi üzerindeki potansiyel etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji vurmuş, klinik ölçümleri yapılmış 50 peri-implantitis hastası ve 15 sağlıklı birey (kontrol) dahil edilmiştir. DNA izolasyonu periferik kan örneklerinden gerçekleştirilmiş, MMP-3 rs679620 genotiplemesi gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyon (GZ-PZR) yöntemiyle yapılmıştır. Elde edilen veriler Ki-kare analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hasta grubunda MMP-3 rs679620 polimorfizmi için GG ve GA genotipleri sırasıyla 17 (%34,00) ve 33 (%66,00) olarak belirlenmiş, AA genotipine rastlanmamıştır. Kontrol grubunda ise GG, GA ve AA genotipleri sırasıyla 4 (%26,67), 8 (%53,33) ve 3 (%20,00) olarak tespit edilmiştir. Alel dağılımında, hasta grubunda G aleli %67,00 ve A aleli %33,00 iken, kontrol grubunda G aleli %53,33 ve A aleli %46,67 olarak bulunmuştur. Genotip açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır. Ayrıca, demografik olarak implant yükleme süresi ve klinik parametrelerden plak indeksi, diş eti iltihabı, sondalama sırasında kanama ve sondalama derinlikleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Peri-implantitis oluşumunda çevresel faktörler kadar genetik faktörler de önemli rol oynamaktadır. Çalışma kohortumuzda, MMP-3 rs679620 AA genotipinin doku yıkımı ve peri implantitis gelişimine karşı koruyucu etki gösterebileceği düşünülmektedir.

Objective : This study aims to investigate the potential effect of the rs679620 polymorphism in the MMP-3 gene, which plays a role in connective tissue destruction, on the development of peri-implantitis. Materials and Methods : Our study included 50 peri-implantitis patients and 15 healthy individuals (control group) who applied to Marmara University Faculty of Dentistry, Department of Periodontology, and underwent clinical measurements. DNA isolation was performed from peripheral blood samples, and MMP-3 rs679620 genotyping was conducted using the Real-Time PCR method. The obtained data were analyzed using the Chi-square test. Results : In the patient group, GG and GA genotypes for MMP-3 rs679620 polymorphism were determined as 17 (%34.00) and 33 (%66.00), respectively, with no occurrence of the AA genotype. In the control group, GG, GA and AA genotypes were determined as 4 (%26.67), 8 (%53.33) and 3 (%20.00), respectively. In the allele distribution, G allele was 67.00% and A allele was 33.00% in the patient group, while G allele was 53.33% and A allele was 46.67% in the control group. A statistically significant difference was found in terms of genotype. In addition, demographically, implant loading time and clinical parameters such as plaque index, gingivitis, bleeding during probing and probing depths were found to be statistically significant (p<0.05). Conclusion : Genetic factors play an important role in the development of peri-implantitis as well as environmental factors. In our study cohort, it is thought that the MMP-3 rs679620 AA genotype may have a protective effect against tissue destruction and the development of peri implantitis.
Analyzing the polymorphism of the Matrix metalloproteinase-3 (rs679620) gene in patients diagnosed with peri-implantitis
Keywords: Ağız sağlığı; Matriks metalloproteinaz-3; Medical biology; Oral health; peri-implantitis; polimorfizm Matrix metalloproteinase-3; polymorphism; Tıbbi biyoloj