The impact of an information system on employee job satisfaction and organizational commitment an experimental study on a human resources system - Güreşcier, Aslıhan (My University, 1999)
Bu çalışma, bilgi sistemlerinin, çalışanlar üzerinde iş tatmini ve örgütsel bağlılık boyutlarındaki etkilerini anlamada yardımcı olacak bir çerçeve geliştirmeye yöneliktir. Araştırmada öne sürülen hipotezlerin sınanması için deneysel alan çalışması yöntemi kullanılmıştır. Çalışmadaki hedef kitle insan kaynakları ve personel çalışanlarıdır. Anketler, 68 denekten oluşan ve insan kaynakları personeli ile ilgili orta kademe yöneticilerini içeren bir örneklem üzerinde uygulanmıştır. Bunlar, iş tatmini, örgütsel bağlılık, ve iş - teknoloji uygunluğu anketleridir. Toplanan veri, çift - yönlü eşli t-test, ve basit korelasyon analizlerine tabi tutulmuştur. Analizler sonucu ulaşılan bulgular aşağıda belirtilmiştir: 1. Kurulumu gerçekleştirilen yeni bir bilgi sistemi, kullanıcılarının iş yapış şekillerinde değişim meydana getirir, ve bu değişim kullanıcılar tarafından algılanır. 2. Bilgi sistemiyle ortaya çıkan bu değişimin, işe yönelik olumlu etkileri mevcuttur, bu da çalışanların iş tatmininde artışa neden olur. 3. İş tatminindeki artışın, çalışanların örgütsel bağlılığı üzerinde de olumlu etkisi gözlenmiştir. Bu durumda bilgi sisteminin, örgütsel bağlılık üzerinde de bir etkisi olduğu gözlenmiştir.

This study is designed to propose a framework in order to understand the impacts of an information system on the employees in terms of job satisfaction and organizational commitment. In order to test the proposed hypotheses, a field experiment method is used. Specifically, we focused on a human resources and personnel information system and its users as the relevant staff. Survey data were collected from 68 human resources personnel and related mid-managers by three different questionnaires; specifically job satisfaction survey, organizational commitment survey and task - technology fit survey. The responses were subject to several two-tail t-test analysis and simple correlation analysis. As a result, the founded conclusions are as follows: 1. A newly implemented information system causes a change in the way of performing tasks and this is perceivable by the users. 2. The change occurred by the new information system has positive impacts on some certain points, and this leads to an increase in the employees' job satisfaction. 3. Increase in job satisfaction level of the employees will, in turn, lead to an increase in the organizational commitment level of the employees.
Keywords: İŞ TATMİNİ