Katılımcı kültür bağlamında Incı Beauty uygulaması üzerine netnografik bir araştırma - Rabenoelina, Adele (My University, 2025)
Bu çalışma, kozmetik tüketiminde çevrimiçi katılımı incelemektedir. Katılımcı kültür kavramından yola çıkarak, bu kültürü destekleyen Web 2.0 özelliklerini araştırmakta ve katılımın temel temalarını belirlemek amacıyla çevrimiçi etkileşimleri analiz etmektedir. Araştırma kapsamını belirlemek için, INCI Beauty mobil uygulaması çalışma nesnesi olarak seçilmiştir. Bu uygulama, kullanıcılara kozmetik ürünlerin bileşimini analiz etme imkânı sunmakta olup, benzer diğer uygulamalar da bu özelliği sunmaktadır. Ancak INCI Beauty, üyeler arasında katılımı ve alışverişi teşvik eden etkileşimli işlevselliği sayesinde kendini farklılaştırmakta ve kullanıcılarını aktif bir sanal topluluk haline getirmektedir. Bu çevrimiçi topluluğun işleyişini araştırmak amacıyla, araştırma metodolojisi olarak netnografi seçilmiştir. Tartışmalara müdahale etmeden üyeler arasındaki alışverişi incelemek için uygulama içerisinde katılımcı olmayan gözlem gerçekleştirilmiştir. Çalışma örneklemini oluşturmak için, tartışmalardaki katılımları ve platformdaki kıdemleri temel alınarak 15 aktif kullanıcı seçilmiştir. Her kullanıcı için 25 yorum toplanmış ve toplamda 375 yorum elde edilmiştir. Bu veriler, alışverişlerdeki tekrarlayan temaları belirlemeyi ve kullanıcılar arasındaki tartışmaların içeriğini incelemeyi amaçlayan analizin verilerini oluşturmaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, katılımcı kültürün üyelere bilinçli kararlar için gerekli gördükleri bilgileri sağlayarak kozmetik ürün seçim sürecinde yardımcı olduğunu göstermektedir. Topluluk üyeleri arasındaki etkileşim, ürünlere erişimi kolaylaştırmakta, en iyi fiyatları bulmaya yardımcı olmakta ve kullanıcıların pazarlama mesajlarından bağımsız olarak etkinliği değerlendirmelerine olanak tanırken sağlık ve çevre için potansiyel riskleri belirlemeye imkân sağlamaktadır. Aynı zamanda, uygulama kapitalist bir altyapı içerisinde yer aldığından, bu çevrimiçi katılımlar dijital çağda dijital emek ve kullanıcı verilerinin metalaştırılması yoluyla istismar edilebilmektedir.

This study examines online participation in cosmetic consumption. Drawing on the concept of participatory culture, it explores the Web 2.0 features that foster this culture and analyzes online interactions to identify key themes of participation. To delimit the research scope, the mobile application INCI Beauty was selected as the object of study. This application allows users to analyze the composition of cosmetic products, a feature also offered by other similar applications. However, INCI Beauty distinguishes itself through an interactive functionality that encourages participation and exchanges among members, making its users an active virtual community. To investigate the functioning of this online community, netnography was chosen as the research methodology. We conducted non-participant observation within the application to examine exchanges between members without interfering in discussions. To constitute the study sample, 15 active users based on their engagement in discussions and their seniority on the platform are selected. For each user, 25 comments were collected, totaling 375 comments. These data form the foundation of the analysis, which aims to identify recurring themes in exchanges and examine the content of discussions among users. The results of this study show that participatory culture assists members in the cosmetic product selection process by providing the information they consider necessary for informed decisions. Exchanges between community members facilitate product access, help find the best prices, and allow users to evaluate effectiveness independently of marketing messages while identifying potential risks to health and the environment. At the same time, these online participations can be exploited in the digital era through digital labor and the commodification of user data, as the application is embedded within a capitalist infrastructure.
Keywords: Advertising; Branding (Marketing); Consumption; Cosmetics; Katılımcı kültür; Kozmetik; Markalaşma (Pazarlama); Participatory culture; Reklamcılık; scanning mobile apps; tarayıcı mobil uygulama (scanning mobile application); Tüketim; web 2.0