Fikri mülkiyet haklarının ekonomik temelleri ve ekonomiye yansımaları - Tanrıverdi, Suna (My University, 2007)
FİKRİ MÜLKİYET HAKLARININ EKONOMİK TEMELLERİ VE EKONOMİYE YANSIMALARI Matbaanın icat edilmesinden sonra fikri mülkiyet haklarının korunması sorunu gündeme gelmiştir. Bilginin artmasıyla teknoloji hızla gelişmeye başlamış, insanların buluş faaliyetleri sonucunda kişilere patent koruması verilmiştir. Patent koruması da ülkelere yatırım yapılmasının yolunu açmıştır. Fikri hakların korunmasının ülke ekonomileri üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Korumanın olduğu ülkelerde ekonomi hızla büyümektedir. Bu nedenle ülkeler fikri mülkiyet hakları alanında hem ulusal hem de uluslar arası düzenlemeler yapmaya başlamışlardır. Bu çalışma ile fikri mülkiyet haklarının ekonomik temelleri ve ekonomiye yansımaları anlatılmaya çalışılmıştır.

INTELLECTUAL PROPERTY RIGHTS OF ECONOMIC BASES AND ITS REFLECTION TO ECONOMY. After the invention of press, protection of intellectual property rights problem has occured. As a result of increasing of information, technology has improved rapidly and result of people’s inventions’ activities protection of patents has given. Furthermore, protection of patents has lead to make investments to the countries. Protection of intellectual property rights has a positive effect on countries’ economies. Therefore, the countries which has patent protection, has growing economy. For this reason, countries start to impose national and international intellectual property rights. As a result of this work, it is tried to explain intellectual property rights of economic bases and its reflection to economy.
Keywords: Ekonomi_Mülkiyet Hakkı; Fikri Haklar_Mülkiyet Hakkı