ALGILANAN ÖRGÜTSEL DESTEK VE PSİKOLOJİK GÜÇLENDİRMENİN_x000D_ ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BANKA ÇALIŞANLARI_x000D_ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Amaç: İşletmeler rekabet koşullarının gün geçtikçe arttığı bu ortamda rekabet üstünlüğü sağlamak için insansermayesine her zamankinden daha çok önem vermeye başlamıştır. Bu doğrultuda da son yıllarda literatürdeüzerinde önemle durulan kavramlardan biri örgütsel bağlılık olmuştur. Yapılan çalışmalarda çalışanlarınörgütsel bağlılık düzeyi üzerinde etkili değişkenler araştırılmıştır. Bu araştırmanın amacı da algılanan örgütseldestek ve psikolojik güçlendirmenin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini incelemektir.Yöntem: Araştırma verilerini toplamak için anket tekniğinden yararlanılmıştır. Oluşturulan anket formu özelbir bankanın 310 şube ve genel müdürlük çalışanları üzerinde uygulanmıştır. Araştırmada değişkenlerarasıilişkileri belirlemek için korelasyon ve bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etkilerini belirlemekiçin çoklu regresyon analizlerinden yararlanılmıştır.Bulgular: Elde edilen bulgulara göre; algılanan örgütsel destek, normatif bağlılık, devam bağlılığı ve duygusalbağlılığı olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca, psikolojik güçlendirmenin alt boyutlarından etki, anlam veözerklik boyutu normatif bağlılığı ve duygusal bağlılığı olumlu olarak etkilerken, etki boyutu devam bağlılığınıolumlu, yetkinlik boyutu ise normatif ve duygusal bağlılığı negatif olarak etkilemektedir.Özgünlük: Literatürde algılanan örgütsel destek ve psikolojik güçlendirmenin ayrı ayrı örgütsel bağlılıküzerindeki etkilerini inceleyen çeşitli çalışmalara rastlamak mümkündür. Ancak bu iki değişkenin örgütselbağlılık üzerindeki etkilerini araştıran çok sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu doğrultuda bu araştırmanınilgili yazına katkı yapması hedeflenmiştir. Ayrıca bu araştırmanın diğer çalışmalardan farklı olarak bankaçalışanları üzerinde yapılmış olması da bir diğer katkısı olarak ifade edilebilir.

Purpose: Businesses have started to give more importance to human capital than ever before in order to gain_x000D_ competitive advantage in this environment where competition conditions are increasing day by day.In this_x000D_ regard, organizational commitment has been one of the important concepts in the literature in recent years. In_x000D_ the studies conducted, the variables that affect the organizational commitment level of the employees were_x000D_ investigated. The purpose of this study is to examine the effect of perceived organizational support and_x000D_ psychological empowerment on organizational commitment._x000D_ Method: Questionnaire technique was used to collect research data. The created questionnaire was applied to_x000D_ 310 branch and head office employees of a private bank. In the study, correlation analyse was used to determine_x000D_ the relationships between variables, and multiple regression analyze were used to determine the effects of_x000D_ independent variables on dependent variable._x000D_ Findings: As a result of the research; it was seen that perceived organizational support had a positive effect on_x000D_ normative commitment, continuance commitment and affective commitment. In addition, impact, meaning and_x000D_ self-determination dimension of psycholocigal empowerment have a positive effect on normative commitment_x000D_ and affective commitment, while the impact has a positive effect on continuance commitment, while the_x000D_ competency has a negative effect on normative commitment and affective commitment._x000D_ Originality: Although there are various studies in the literature that examine the effects of perceived_x000D_ organizational support and psychological empowerment on organizational commitment, there are very few_x000D_ studies investigating the effects of these two variables on organizational commitment. In this direction, it is_x000D_ aimed that this research will contribute to the related article. In addition, the fact that this study, unlike other_x000D_ studies, was conducted on bank employees can be expressed as another contribution.
THE EFFECT OF PERCEIVED ORGANIZATIONAL SUPPORT AND PSYCHOLOGICAL EMPOWERMENT ON THE ORGANIZATIONAL COMMITMENT: A RESEARCH ON BANK EMPLOYEES