Matematik dersi yazılımlarının öğretimsel içeriğinin değerlendirilmesi - Gür, Serkan (My University, 2002)
Bu araştırmanın amacı eğitsel ders yazılımlarının değerlendirilmesi çerçevesinde özellikle Matematik derslerinde kullanılan yazılımların incelenmesidir. Bu bağlamda matematikte Rasyonel Sayılar konusu ele alınarak ilgili eğitsel yazılımların motivasyon, dikkat, ilgi, cazibe gibi özellikleri ile genel olarak öğrenci başarısına etkisi araştırılmıştır. Bu bağlamda yazılımın genel tasarım kriterlerine göre de öğretimsel içeriğinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. İstanbul Şişli İlçesindeki Şişli Endüstri Meslek Lisesinin 2. sınıfında okuyan Motor Bölümü ve Bilgisayar bölümü öğrencilerinin oluşturduğu karma gruplarla adı geçen çalışma yapılmıştır. Çalışmada benzer özelliklerde eşleştirilmiş üç grup bulunmaktadır. Bu gruplardan birincisine (Kontrol grubu) geleneksel öğretim biçimi ile ders anlatılmış ve Rasyonel Sayılar konusunun yer aldığı ders kitabından yararlanılmıştır. İkinci gruba (Deney I grubu) Rasyonel Sayılar konusu CD-ROM destekli olarak anlatılmış ve Akademedia firması tarafından geliştirilen eğitsel ders yazılımından yararlanılmıştır. Üçüncü gruba ise (Deney II grubu) yine CD-ROM destekli ders anlatılmış ve Bilden firması tarafından hazırlanan eğitsel ders yazılımından yararlanılmıştır. Çalışma iki değişik öğretim biçiminin öğrenci başarısı üzerindeki muhtemel etkilerini ölçmeyi ve iki değişik eğitsel ders yazılımının öğretimsel içeriklerinin birbirlerine göre değerlendirilmesini amaçlamıştır. Deneysel türde bir çalışma olan bu araştırmada yedi hipotez vardır. İlk dört hipotez son test başarı puanları üzerine, diğer üç hipotez ise ön ve son test başarı puanları üzerine kurulmuştur. Bu hipotezlerin her biri tekyönlü olarak kullanılmıştır. Araştırmada bulunan 1. hipotezin testi için Tek Yönlü Varyans Analizi yapıldı. Araştırmada bulunan 2., 3., 4., hipotezlerin testi için Bağımsız Gruplar t-Testi uygulandı. Araştırmada bulunan 5., 6., 7., hipotezlerin testi için Bağımlı Gruplar t- Testi uygulandı. Bu bağlamda çalışmanın hipotezleri (Denenceleri) ve bulgu sonuçları şunlardır: 1. Rasyonel sayılar konusunun anlatıldığı Kontrol grubu, Deney I grubu ve Deney II gruplarının başarı düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olacaktır. Bu hipotez araştırma sonunda doğrulanmıştır. 2. A eğitsel CD-ROM desteğiyle ders anlatılan Deney I grubunun başarı düzeyi, klasik öğretimle ders anlatılan Kontrol grubunun başarı düzeyinden yüksek olacaktır. Bu hipotez araştırma sonucunda doğrulanmıştır. 3. B eğitsel CD-ROM desteğiyle ders anlatılan Deney II grubunun başarı düzeyi, klasik öğretimle ders anlatılan Kontrol grubunun başarı düzeyinden yüksek olacaktır. Hipotezi reddeder tarzda Kontrol grubunun son test puanları ortalaması Deney II grubunun son test puanları ortalamasından az da olsa yüksek çıkmıştır. Dolayısı ile araştırmamızın bu hipotezi doğrulanamamıştır. 4. Deney I grubunun başarı düzeyi ile Deney II grubunun başarı düzeyi arasında anlamlı bir fark vardır. Bu hipotez araştırma sonucunda doğrulanmıştır. 5. A eğitsel CD-ROM desteğiyle ders anlatılan Deney I grubunun son test puanları, ön test puanlarından daha yüksek olacaktır. Bu hipotez araştırma sonucunda doğrulanmıştır 6. B Eğitsel CD-ROM desteğiyle ders anlatılan Deney II grubunun son test puanları ön test puanlarından yüksek olacaktır. Bu hipotez araştırma sonucunda doğrulanmıştır. 7. Klasik öğretimle ders anlatılan Kontrol grubunun son test puanları, ön test puanlarından daha yüksek olacaktır. Bu hipotez araştırma sonucunda doğrulanmıştır. Tüm bu bulgular, Bilgisayar Destekli Öğretimde kullanılan CD-ROM yazılımlarının içeriğinin öğrenci başarısı üzerine anlamlı bir etkisinin olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, materyal olarak kullanılan eğitsel ders yazılımlarının geliştirilmesinin ve değerlendirilmesinin önemi görülmekle birlikte piyasada aynı konu üzerine satılan bir yığın eğitsel CD-ROM'ların öğretimsel içeriklerinin birbirinden farklı olduğu bilinmektedir. Bu bakımdan CD-ROM ile eğitim yapmak kadar, CD-ROM yazılımlarının öğretimsel içeriğinin de önemli olduğu vurgulanmıştır.

The aim of this study is, especially investigation of the softwares used in mathematics lectures under the framework of educational courseware evaluation. Under this aim, subject of Rational Numbers in mathematics reviewed to examine the characteristics of related softwares as motivation, attention, interest and attraction and the effectiveness to the student success generally. It is also aimed to evaluate the instructional content of the software under the general design criteria. Above mentioned study has done with the mixed groups formed by Lycee 2 Motor and Computer Departments students of Şişli Industry Occupation Lycee which exists Şişli district of İstanbul. The lecture was presented by the traditional instruction method and the course book contained Rational Numbers subject was utilized for the first group (Control Group) of the study. Rational Numbers subject was presented CD-ROM based and the courseware developed by Academia firm was utilized for the second group (Test I). For the third group (Test II) also CD-ROM based lecture was presented and the educational courseware prepared by Bilden firm was used. The study aimed to measure the possible effects of two different instructional methods to the student success and to evaluate the instructional contents of two different educational course wares to each other. There are seven hypothesis in this empirical study. The first four hypothesis formed on the final test success points, however the other three hypothesis formed on first and final test success point. All of these hypothesis formed one-way. The One-Way ANOVA test used for the first hypothesis exists in this research. The Independent Groups T-Test applied for the second, third and forth hypothesis. The Dependent Groups T-Test applied to test the fifth, sixth and seventh hypothesis. Hypothesis, findings and results of the study are: 1.There will be significant differences among the success level of the Control Group, Test I Group and Test II Group. This hypothesis has been verified at the end of the research. 2.The success level of Test I Group on which A educational CD-ROM based lecture presented will be higher from the success level of the Control Group on which the lecture presented with traditional instruction. This hypothesis has been verified at the end of the research. 3.The success level of Test II Group on which B educational CD-ROM based lecture presented will be higher from the success level of the Control Group on which the lecture presented with traditional instruction. As refutation of hypothesis last points mean of the Control Group came out a little bit higher from the last points mean of Test II group. So, this hypothesis has not been verified. 4.There will be significant difference between success level of Test I group and Test II group. This hypothesis has been verified at the end of the research. 5.The last points of Test I Group on which A educational CD-ROM based lecture presented, will be higher from first points. This hypothesis has been verified at the end of the research. 6.The last points of Test II Group on which B educational CD-ROM based lecture presented, will be higher from first points. This hypothesis has been verified at the end of the research. 7.The last points of Control Group on which lecture presented traditional instruction, will be higher from first points. This hypothesis has been verified at the end of the research. All these findings show there are meaningfull effect of the content of the CD-ROM softwares used CBI. The importance of development and evaluation of the educational coursewares that are used as materials seemed under this concept, also it is known that the instructional contents of lots of educational CD-ROMs sold in market prepared on same subject differ from each other. Because of that not only education with CD-ROM is important but also instructional content of CD-ROM softwares is important. So, it is emphasized that instructional contents of CD-ROM softwares is important as well as CD-ROM based education.
Keywords: Matematik, Eğitim ve Öğretim