Türk vergi hukukunda ücret ve vergilendirilmesi - Gülmüş, Semra (My University, 2019)
TÜRK VERGİ HUKUKUNDA ÜCRET VE VERGİLENDİRİLMESİ193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun “Ücretin tarifi” başlıklı 61. maddesinde; “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler” olarak tanımlanmıştır. Ücretin diğer gelir unsurları ile ayrımının yapılması vergilendirme yöntemi bakımından önemli olduğundan elde edilen gelirin hangi tür kazanç olduğunun saptanması önemlidir. Ücret geliri elde eden kişilerin vergilendirilmesi iki şekilde olmaktadır. Birincisi gerçek usule göre tespit edilen ücretlerin vergilendirilmesi iken ikincisi diğer ücretlerdir. Ücretlerin gerçek usulde vergilendirilmesinde gelirin safi değeri, ücretlerin işveren tarafından verilen para ve ayınlarla sağlanan menfaatler toplamından (ücretin gayrisafi tutarından) Kanun’da düzenlenen indirimler yapıldıktan sonra kalan miktar üzerinden temel olarak tevkifat suretiyle vergilendirilmektedir. Diğer ücretlerin vergilendirilmesi ise götürü usule benzer bir yöntemle vergi karnesi üzerinden alınmaktadır. Yapılan tez çalışmasının birinci kısımda ücret kavramı, diğer gelir unsurları ile farkı ve Türk vergi hukukunda ücret ve vergilendirilmesi,ikinci kısımda ücretlerde muafiyet ve istisnalar, üçüncü yani son bölümde ise asgari ücretin vergilendirilmesi ve tazminatların vergilendirilmesi ele alınmıştır.

WAGE AND ITS TAXATION IN TURKISH TAX LAWIn Article 61 of the Income Tax Law No. 193 entitled “Definition of wage ”, wage is defined as the benefits provided by money and real capital, and repsesented by money to employees of an employer and a certain workplace for the service they provided. As the distinction of wages with other income elements is important in terms of the taxation method, it is vital to determine the type of the income earned. The taxation of wage earners takes place in two ways: the first is real taxation and the second is other wages. In real taxation, the gross value of income is taxed by withholding the remaining amount after the deduction from the sum of the benefits provided by money and real capital by the employer (from the gross amount of the wage) determined in the Law. Other wages are basically taxed on the tax card with a similar procedure to the lump sum procedure. In the first section of the thesis, the concept of wage, its difference between other income elements is described and wage and its taxation in Turkish Tax Law is reviewed, while in the second section exemptions and exceptions in wages are scrutinized. Finally, In the third section the taxation of minimum wage is elaborated and the taxation of compensations is discussed.
Keywords: Finance; Hukuk; Law; Law and legislation; Maliye; Taxation; Taxation of Wages; Turkey; Turkish Tax Law; Türk Vergi Hukuku Wages; Türkiye; Ücret; Ücretlerin Vergilendirilmesi; Vergi hukuku