Comparison of Inferior Alveolar Nerve Block and Infiltration Anesthesia Techniques for Pain Control in Primary Mandibular Molar Extractions in pediatric patients - ŞAHİN, CANSU; BAYRAM, FERİT (My University, 2024)
Amaç: Bu çalışma, çocuk hastalarda süt mandibular molar diş çekimleri sırasında ağrıyı yönetmede inferior alveolar sinir bloğu (IASB) ve bukkal infiltrasyon anestezisinin etkinliğini karşılaştırmayı amaçladı. Gereç ve Yöntemler: Bu prospektif gözlemsel çalışma Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde, rutin süt molar diş çekimi için sevk edilen çocukları kapsıyordu. Katılımcılar IASB ve infiltrasyon anestezi gruplarına ayrıldı. Çalışmanın birincil sonuç ölçütü, görsel analog skala (VAS) kullanılarak ölçülen ağrı şiddetiydi. Bu çalışmanın kovaryantları anestezi grubu, kalan diş kökü uzunluğu ve rezorpsiyon evresiydi. Tanımlayıcı istatistikler demografik ve klinik özellikleri özetledi. Mann-Whitney ve Kruskal-Wallis testleri, gruplar ve rezorpsiyon evreleri arasındaki VAS skorlarını karşılaştırırken, Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri, ağrı şiddetinin ilişkilerini ve belirleyicilerini değerlendirdi. Sonuçlar: Katılımcıların ortalama yaşı 8.3 yıl (SD = 1.8) idi. Cinsiyetler, anestezi grupları veya rezorpsiyon evreleri arasında VAS skorlarında anlamlı bir fark bulunmadı. Korelasyon analizi, ağrı şiddeti ile kalan diş köklerinin yüzdesi arasında anlamlı bir ilişki göstermedi. Çoklu doğrusal regresyon analizi, hiçbir belirleyicinin ağrı şiddetini anlamlı şekilde açıklayamadığını gösterdi. Sonuç: İnfiltrasyon anestezisi, çocuklarda süt mandibular molar diş çekimleri sırasında ağrıyı yönetmede en az IASB kadar etkilidir. Bulgular, daha basit uygulanabilirliği ve daha az komplikasyonları göz önüne alındığında, bukkal infiltrasyon anestezisinin IASB'na geçerli bir alternatif olarak kullanılabileceğini desteklemektedir. Anahtar Kelimeler: İnfiltrasyon anestezisi, rejyonal anestezi, mandibular sinir, süt dişi

Objectives: This study aimed to compare the effectiveness of inferior alveolar nerve block (IANB) and infiltration anesthesia in managing pain during primary mandibular molar extractions in pediatric patients. Materials and Methods: This prospective observational study at the Marmara University Faculty of Dentistry included children referred for routine primary molar tooth extraction. Participants were divided into two groups: the IANB group and the infiltration anesthesia group. The primary outcome measure was pain severity, which was measured using the visual analog scale (VAS). The covariates for this study were anesthesia group, remaining tooth root length, and the stage of resorption. Descriptive statistics summarized demographic and clinical characteristics. Mann‒Whitney and Kruskal‒Wallis tests compared VAS scores between groups and resorption stages, while Pearson correlation and multiple linear regression analyses evaluated relationships and predictors of pain severity. Results: The mean age of participants was 8.3 years (SD = 1.8). No significant differences in VAS scores were found between genders, anesthesia groups, or resorption stages. Correlation analysis showed no significant relationship between pain severity and the percentage of remaining tooth roots. Multiple linear regression indicated that none of the predictors significantly affected pain severity. Conclusions: Infiltration anesthesia is at least as effective as IANB for managing pain during primary mandibular molar extraction in children. The findings support the potential use of infiltration anesthesia as a viable alternative to IANB, given its simpler application and fewer complications. Keywords: Infiltration anesthesia, regional anesthesia, mandibular nerve, primary tooth
Çok Hastalarda Süt Mandibular Molar Diş Çekimlerinde Ağrı Kontrolü İçin İnferior Alveolar Sinir Bloğu ve İnfiltrasyon Anestezisi Tekniklerinin Karşılaştırılması
Keywords: Diş Hekimliği; Klinik Bilimler; Sağlık Bilimleri; Dentistry; Clinical Sciences; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; DİŞ HEKİMLİĞİ, ORAL CERRAHİ VE TIP; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; DENTISTRY, ORAL SURGERY & MEDICINE; Periodontoloji; Ortodonti; Ağız Cerrahisi; Diş Hijyeni; Dişçilik Hizmetleri; Diş Hekimliği (çeşitli); Periodontics; Orthodontics; Oral Surgery; Dental Hygiene; Dental Assisting; Dentistry (miscellaneous); General Dentistry; İnfiltrasyon anestezisi; rejyonal anestezi; mandibular sinir; süt dişi