Avrupa Birliği’ nin turizm politikası ve Türkiye’ ye yönelik talep analizi - Aykın Mehter, Sibel (My University, 2001)
XX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, Avrupa Birliği örneğinde de olduğu gibi, ortak bir barış, istikrar ve refah alanı yaratmak üzere dünyanın dört bir yanında ülkelerin işbirliği ve entegrasyona yöneldiği izlenmektedir. Gerek bölgeselleşme hareketlerinin neden olduğu ekonomik bütünleşmeden ve uygulanmakta olan politikaların yakınlaştırılmasından, gerekse sınırların kaldırılmasından olumlu yönde etkilenen endüstri kollarının başında turizm gelmektedir. Bir yandan bölgeselleşme hareketlerinin etkisiyle turizm endüstrisinin kendisi filizlenip gelişirken, diğer yandan da farklı kültürlere sahip toplumlar arasında karşılıklı anlayış ve hoşgörünün yerleştirilmesinde ve bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasında önemli bir rol üstlenen turizm endüstrisi bu yeni sosyo-ekonomik düzenin sağlıklı olarak işlemesinin de teminatı olmuştur. Turizm özellikle yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren ülke ekonomilerinin karşılaştığı ekonomik sorunların çözümünde ve darboğazların aşılmasında adeta bir çıkış noktası haline gelmiştir. Turizm endüstrisi, sosyo-ekonomik gelişmeyi hızlandırması, hizmet sektörünün yan kollarında üretimi ve ülke genelinde istihdamı arttırması, yabancı sermaye girişi ve döviz girdisi sağlamasıyla iktisadi kalkınmada önemli bir unsur sayılmakta; gerek AB gerekse Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır Türkiye gerek deniz- kum- güneş gerekse kültür turizminin gereklerini karşılayabilecek potansiyele sahiptir. Son on yılda Türkiye'ye gelen toplam turist sayısı %40 civarında artmış olup, turizm endüstrisindeki bu dinamik gelişmenin gelecek yıllarda da devam etmesi beklenmekledir. Söz konusu gelişmeyi engelleyebilecek yegane faktörün ülke emniyeti ve güvenliği kavramına dayandığı düşünülmektedir. Yapılan regresyon analizi göstermiştir ki, ülke güvenliği, eşik değerin %32 oranında aşağı çekilmesine, çekim gücünün ise %32 oranında yükselmesine neden olmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'nin hem rakibi hem de potansiyel turist kaynağı sıfatıyla, AB'nin turizm endüstrisi, uygulanmakta olan politikalar çerçevesinde ele alınmış ve Türk Turizminin temel sorununu oluşturan ülke güvenliği probleminin aşılabilmesi için AB ile entegrasyona gidilmesi önerilerek, böyle bir entegrasyonun gerektirdiği yapısal ve hukuki değişikliğin bir an önce hayata geçirilmesi ve tutarlı bir turizm politikasının AB normları dikkate alınarak belirlenmesi gerektiği belirtilmiştir. Avrupa Birliği, Turizm Politikası, Turizm Talebi, Ülke Emniyeti ve Güvenliği, Çekim Gücü

Beginning with the second half of the 20thC., in order to establish a common area of peace, stability and prosperity, countries have sought for cooperation and integration opportunities as in the example of European Union. It has been the tourism industry that mostly took advantage of the economic integration process which brought about the harmonization of policies and the elimination of boundaries. While tourism itself has flourished in this context, with its prominent roles played in reconciling societies by establishing mutual understanding among nations having different cultural backgrounds as well as in reducing regional development differentials, it has also contributed to the well-being of the new socio-economic order. Tourism industry has been regarded as a cure for the problems and bottlenecks encountered by the economy in general. By accelarating the socio-economic development, increasing the production in the sub-sectors, contributing to the overall employment, channelling the foreign exchange and capital flows into the country, it plays an important role both in Turkish and EU economies. Turkey has the potential to meet the requriments of both sea- sand- sun tourism and cultural tourism. Over the last decade, tourist arrivals to Turkey have increased by 40% and is likely to continue to increase in the forthcoming years. However, the only factor that can hinder such an increase in the number of tourist arrivals to Turkey, is associated with the notion of safety and security of the country. The regression analysis carried out herewithin has shown that the safety and the security of Turkey reduces the threshold value by 32%, while increasing the attraction power of Turkey by 32%. In this study, the tourism industry of EU, that forms both the potential tourist resource and the rival of the Turkish tourism industry, has been analyzed within the context of EU Policies in general. It has been proposed for Turkey to integrate with the EU in order to eliminate the safety and security problem confronted by the Turkish tourism industry. The need to take immediate action to realize the relevant structural and legal transformation in the process of integration and the need for a coherent tourism policy that fit with the norms of EU have been underlined. Key Words: European Union, Tourism Policy, Tourism Demand, Country Safety and Security, Attraction Power
Keywords: Avrupa Birliği; TURİZM-TÜRKİYE-POLİTİKALAR