Scolymus hispanicus l. (şevketibostan)'ın sıçanlarda oluşturan böbrek taş hastalığında doza bağımlı etkisinin araştırılması - Coşkun, Necla Kamer (My University, 2019)
Amaç: Böbrek taş hastalığı sürecinde serbest radikallerin arttığı; antioksidanların ise azaldığı bildirilmiştir. Bu sebeple Scolymus hispanicus L. (Linnaleus), şevketibostan bitkisinin böbrek taşlarına etkisi çalışmamızda incelendi. Gereç ve Yöntem: Sprague-Dawley türü, 250-300 gram ağırlığında erkek sıçanlar randomize edilerek Kontrol (K), Etilen Glikol (EG) ve Etilen Glikol+S. hispanicus (EG+SH) olarak üç gruba (n=6) ayrıldı. Kontrol grubuna 8 hafta standart içme suyu ve yem verilirken, EG grubuna %1’lik oral EG uygulandı. Grup EG+SH’ta ise, EG grubuna ek olarak, 4. haftadan itibaren şevketibostan ekstresi verildi. Serumda 0, 4 ve 8. haftada kalsiyum, magnezyum, fosfor, kreatinin, aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT) ve alkalen fosfataz (ALP) değerleri ölçüldü. Metabolik kafeslerde ise 24 saatte biriktirilen idrar örneklerinde oksalik asit, kreatinin, lösin aminopeptidaz (LAP) ve gama-glutamil transpeptidaz (GGT) değerleri incelendi. Böbrek ve karaciğer dokuları histopatolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Deney sonunda EG+SH grubunda serum kreatinin değerlerinde azalma görülürken; magnezyum, fosfor ve AST değerlerinde EG grubunda ise artma bulundu. İdrarda GGT ve LAP değerlerinde değişiklik görülmedi. EG+SH grubunda kreatinin ve oksalik asit değerlerinin arttığı bulundu. Çalışmamızın biyokimyasal sonuçlarını, histopatolojik bulgularımızın desteklediği görüldü. Sonuçlar: S. hispanicus’un böbrek taş hastalığında etkili olduğu bulundu. Bu bitki ekstresinin tedavide kullanılmasının literatüre katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.

Aim: In kidney stone disease, it was observed that free radicals increased and antioxidants decreased. For this reason, the effect of Scolymus hispanicus L. (Linnaleus), on the treatment of kidney stone disease was investigated in our study.Materials and Methods: 250-300 grams of Sprague-Dawley rats were divided into three groups (n=6): Control (K), Ethylene Glycol (EG) and Ethylene Glycol+S. hispanicus (EG+SH). While the control group was not given any application; EG group was given 1% oral EG for 8 weeks. In the EG+SH group, sevketibostan was added to the treatment from the 4th week onwards. Calcium, magnesium, phosphorus, creatinine, aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT) and alkaline phosphatase (ALP) values were recorded in all groups at 0, 4 and 8 weeks. Oxalic acid, creatinine, leucine aminopeptidase (LAP) and gamma-glutamyl transpeptidase (GGT) values were measured in urine samples collected in 24 hours in metabolic cages. Renal and liver tissues were evaluated histopathologically.Results: Finally, serum creatinine levels decreased in EG+SH group; magnesium, phosphorus and AST levels were increased in EG group. There was no change in GGT and LAP levels in urine. Creatinine and oxalic acid levels increased in EG+SH group. Biochemical results supported our histopathological findings.Conclusions: S. hispanicus was found to be effective in treatment of nephrolithiasis. We think that the use of sevketibostan in treatment will contribute to the literature.
Keywords: böbrek; böbrek taşları; ethylene glycol; etilen glikol; kidney; kidney stones; scolymus hispanicus; sevketibostan; şevketibostan