Ortaokul öğrencilerinin müzik dersine yönelik tutumları ile sosyal beceri düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Yıldız, İsmail (My University, 2021)
Ortaokul öğrencilerinin müzik dersine ilişkin tutumları ile sosyal beceri düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlayan bu araştırma, betimsel bir araştırma modelinde kurgulanmış ve tarama araştırması olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 389 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada Öğrenci Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Beceri Düzeyi Ölçeği ve Müzik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin toplanma aşamasında “Öğrenci Kişisel Bilgi Formu”, “Müzik Dersine İlişkin Tutum Ölçeği” ve “Çocuklar İçin Sosyal Beceri Ölçeği” nin uygulanabilmesi için Ağrı Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden gerekli izinler alınarak ve araştırma kapsamındaki okullara gidilerek uygulanmıştır. Araştırmada verilerin çözümlenmesi sürecinin ilk aşamasında veri toplama araçlarından elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılmış ve SPSS 22 kullanılarak çözümlenmiştir. Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon tekniği, bağımsız t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Varyans analizi sonucunda farkın anlamlı çıkması halinde bu farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek amacıyla post hoc testlerden Games Howell ve Bonferroni testinden yararlanılmıştır. Öğrencilerin Müzik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği toplam puan ortalaması ile Sosyal Beceri Ölçeği toplam puan ortalaması arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Yaş ile Müzik Dersine Yönelik Tutum ölçeği ve Sosyal Beceri Ölçeği toplam puan ortalaması arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Bu veriler doğrultusunda öğrencilerin müzik dersine ilişkin tutumları arttıkça aynı zamanda sosyal beceri düzeylerinin de arttığı görülmektedir. İnsanlar herhangi bir toplulukta enstrümanla müzik icra ederek ya da korolarda şarkı söyleyerek müzik yapabilmenin meydana getirdiği sosyal bir bağlılığın içinde bulunmuş olurlar. Müziğin bu etkisi, başkaları ile sosyal aktivite ve etkileşimlerle öğrenilebilen özellikteki davranışları barındıran sosyal becerileri desteklemektedir. Çocukların müzik dersine ilişkin tutumları arttıkça sosyal beceri düzeylerinin de arttığı da görüldüğünden, sosyal beceriyi geliştirmeye katkı sağlamak amacıyla çocukların müziğe olan ilgi ve tutumlarını arttırmak, müziği sevdirmek amacıyla çeşitli müziksel etkinlikler planlanıp uygulanabilir. Müziğin duygusal hassaslığı arttırması, özellikle dezavantajlı çocukların sınıf içerisindeki sosyal etkileşimi, becerisi, uyumu ve özgüvenlerini arttırması ve kişilik gelişimlerine pozitif katkılar sağlaması sebebiyle; okul müfredat programlarındaki müzik ders saatlerinin arttırılması yararlı olacaktır.

This research, which aims to examine the relationship between secondary school students' attitudes towards music lessons and their social skill levels, was designed in a descriptive research model and designed as a survey research. The study group of the research consists of 389 children. In the research, Student Personal Information Form, Social Skill Level Scale and Attitude Scale towards Music Lesson were used. In order to apply the “Student Personal Information Form”, “Attitude Scale Towards Music Lesson” and “Social Skills Scale for Children” at the stage of data collection, necessary permissions were obtained from the Governorship of Agri and the Provincial Directorate of National Education and applied to the schools within the scope of the research. In the first stage of the data analysis process in the research, the data obtained from the data collection tools were transferred to the computer environment and analyzed using the SPSS 22 program. Pearson Product-Moment Correlation technique, independent t-test, One-Way Analysis of Variance were used. If the difference was found to be significant as a result of the analysis of variance, the Games Howell and Bonferroni tests, which are post hoc tests, were used to determine between which groups this difference was. A positive and significant relationship was found between the students' Attitude Towards Music Lesson Scale total score mean and Social Skills Scale total score mean (p<0.05). A significant negative correlation was found between age and the total score mean of the Attitude towards Music Lesson Scale and Social Skills Scale (p<0.05). People become involved in a social commitment created by being able to make music by performing music with instruments or singing in choirs in any community. This effect of music supports social skills that include behaviors that can be learned through social activities and interactions with others. Since it is seen that as children's attitudes towards music lessons increase, so does their social skill level, various musical activities can be planned and implemented in order to contribute to the development of social skills, to increase children's interest and attitudes towards music. Because music increases emotional sensitivity, especially disadvantaged children's social interaction, skills, harmony and self-confidence in the classroom, and contributes positively to their personality development; It would be beneficial to increase the music lesson hours in the school curriculum.
Investigation of the relationship between secondary school students' attitudes to the music course and their social skills levels
Keywords: Attitude; Junior high school students; Music; Müzik; Ortaokul öğrencileri; Öğrenci; Öğrenim ve öğretim; Social Skill; Sosyal Beceri; Student; Study and teaching; Tutum Music