1982,1992 ve 2000, ilköğretim okullarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatlarının mukayesesi - Kurt, Fatih (My University, 2002)
Eğitim, bireyin davranışında kendi yaşantısı yoluyla ve kasıtlı olarak istenilen değişme meydana getirme sürecidir. Eğitimin maksatlı olması, önceden programlanması, planlanması ve belirli amaçlar çerçevesinde uygulanmasıdır. Genel eğitim ve öğretim içinde önemli bir yeri olan DKAB dersinin öğrencilere faydalı olabilmesi ve özel amaçlarında belirtilen davranış gelişiminin sağlanması için belli bir plan ve program çerçevesinde yürütülmesi gerekir. Ülkemizde 1982 Anayasasının 24. maddesi gereği DKAB dersi okullarımızda okutulan derslerdendir. Bu dersin müfredat yıllarında yenilenmiştir. Araştırmamızın amacı: 1982, 1992 ve 2000 yılları DKAB derslerinin müfredat programlarını karşılaştırıp tarihi süreç içinde gelişme sağlanıp sağlanmadığını tespit etmektir. Araştırmamız tarama modelindedir. Bir ülkede eğitim sisteminin temeli, eğitimin genel yapısını oluşturan eğitim programlarıdır. Eğitim programları toplumun ve ferdin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak geliştirilmelidir. DKAB dersi programlarının da bireyde istenilen dini davranışların oluşturulabilmesi için geliştirilmesi kaçınılmazdır. 1982, 1992 ve 2000 yılları DKAB derslerinin müfredat programlarının genel ve özel amaçları karşılaştırıldığında , 1982 ve1992 müfredat programları arsında herhangi bir fark yoktur. 2000 müfredat programında ise amaçlar bilinçsel, duyuşsal, ve becerisel alana hitap edebilecek şekilde genişletilmiş ve geliştirilmiştir. Sınıflar bazında üniteler karşılaştırıldığında ise 1982 ve 1992 müfredat programları arasında fazla fark bulunmazken 2000 yılı müfredat renci merkezli bir program olup, konuları çocuğun ihtiyaçları ve hazır olunuşluk düzeni dikkate alınarak oluşturulmuştur. 2000 yılı programına birçok yeni ünite eklenmiş, 1982 ve 1992 müfredat programlarında olan tekrarlardan kaçınılmıştır. DKAB dersinden istenilen verimin alınabilmesi için, DKAB dersi ilköğretimin birinci sınıfından itibaren okutulmalı, haftalık ders saati ise ikiden üç veya dört saate çıkarılmalıdır.

Education is the process of making a deliberate change in one's attitude through his own life. Education is deliberate, planned and programmed beforehand and applied to achieve certain ends. In order for the DKAB (Culture of Religion and Knowledge of Morality) lesson to be advantageous for the student and to ensure development in attitude, which has an important place in general, education and learning, it has to be implemented within a certain plan and program. DKAB (Culture of Religion and Knowledge of Morality) is one of the lessons taught to students pursuant to the 24th article of 1982 Law of our country. The curriculum of this lesson has been renewed in 1982, 1992 and 2000. Our study aims to compare the curriculum of DKAB (Culture of Religion and Knowledge of Morality) in 1982, 1992 and 2000 and to determine whether a development has been achieved. Our study adopts scanning model. The foundation of education system in a country is the education programs that constitute the general structure of education. The education programs must be developed taking into account the needs of society and individuals. Development of programs of DKAB (Culture of Religion and Knowledge of Morality) is a must in order to ensure that the individual has desired level of religious attitudes. When the general and special purpose of the curriculums of DKAB (Culture of Religion and Knowledge of Morality) in 1982, 1992 and 2000 is compared, we see that there is no difference between 1982 and 1992programs. But in year 2000 curriculum the goals were expanded and developed in order to include mental, emotional and skill related topics. When units are compared in terms of grades, while there is no significant difference between 1982 and 1992 curriculums, the 2000 curriculum is more focused on the student and it has been arranged mainly taken the needs of the student into consideration. Many new units have been added to 2000 curriculum and repeats were avoided which existed in 1982 and 1992 curriculums. In order to achieve the desired level of productivity in DKAB (Culture of Religion and Knowledge of Morality) lesson, it has to be taught beginning in the first grade of elementary school and weekly lesson hour must be elevated to three or four.
Keywords: Eğitim; Eğitim_Müfredat Programları; İlk öğretim; İlköğretim_Dersler_Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi; Müfredat