Dış ticaret mevzuatına dayalı olarak ithalatta finansal kiralama - Avcı, H. Çisel (My University, 1999)
Bu çalışmamızda finansal kiralama tekniği ile ilgili literatürler taranarak teorik bilgilere değinilmiş, Türkiye uygulamaları incelenmiş ve finansal kiralama da ithalat uygulamalarına ait bir örnek çalışma sunulmuştur. Tezin birinci bölümünde finansal kiralamanın tarihsel gelişimine, tanımına ve çeşitlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde Türkiye'de finansal kiralama başlığı altında Türkiye'de ki gelişimi ve finansal kiralama mevzuatı açıklanmıştır. Üçüncü bölümde finansal kiralama analizinin başlıca tekniklerine değinilmiştir. Dördüncü bölümde finansal kiralama içerisinde yatırım teşvike ait mevzuat ele alınmıştır. Son olarak örnek alınan bir finansal kiralama şirketinin ithalat bölümünün genel işleyiş prosedürü anlatılmıştır. Finansal kiralamanın esas amacı orta ve uzun vadeli finansman sağlamaya yöneliktir. 1985 yılından beri Türkiye'de uygulaması görülmekte olan finansal kiralama, gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında oransal olarak düşük gözükmektedir. Ancak yıllar itibariyle ülkemizdeki gelişimine bakıldığında artan bir trend göstermektedir. Türkiye'nin iktisadi yapısında büyük bir orana sahip olan orta ve küçük ölçekli sanayi kurumlarının ellerinde yeterince mevcut olmayan sermayeden dolayı yatırımlarını gerçekleştirememektir. Finansal kiralama orta ve uzun vadeli kredilere bir alternatif olduğundan sabit yatırımları arttırabilecek bir finansman kaynağıdır. Ancak ülkemizde ekonomik istikrarın olmaması ve mevzuat bakımından finansal kiralamanın tam desteklenmemesi, finansal kiralamanın ülkemizde ilerleme trendini engelleyen bir unsur olmuştur. Yıllar itibariyle bakıldığında finansal kiralamayı daha etkin bir hale getirebilmek için çeşitli değişiklikler yapılmış ve yapılmaktadır. Yatırım malı alımları için büyük nakit çıkışı gerektirmeyen, yatırımın ekonomik ömrü ile finansman süresi arasında uyumu sağlayan tam bir kaynak niteliği taşıyan finansal kiralama Türkiye için bir umut olarak görülmektedir. Finansal kiralama da ithalata dayalı olarak mal alımı çalışmamız içerisinde de değinildiği üzere yatırımcı firmaya çeşitli avantajlar sağlamaktadır.Uygulama tezimiz içerisinde adım adım anlatılmış olup, bu akışın daha iyi bir işlerlik kazanması için finansal kiralama kuruluşlarımızında organizasyon yapılarını kurumsallaştırmaya yönelik hedef belirlemeleri gerektiği görüşündeyiz.
Keywords: Finansal kiralama; Genel yönetim; Mali yönetim; Organizasyon ve finansman