1980 sonrası Türkiye’de ihtisas bankacılığı - Özdabakoğlu, Raci (My University, 2000)
Ekonomide belirli amaçları gerçekleştirmek için kurulmuş, özel işlevleri olan ve belirli sektör ve/ veya işlemlerin finansmanında uzmanlaşmış bankalar ihtisas bankaları olarak nitelendirilmektedir. İhtisas bankaları genellikle diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de devlet tarafından kamusal sermayeli bankalar olarak kurulmuştur. İhtisas bankaları halk bankaları, ziraat bankaları, emlak bankaları, maden bankaları, kalkınma bankaları ve yatırım bankalarından oluşmaktadır. İhtisas bankaları Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için çok önemlidir. Özellikle de halk, ziraat, emlak, maden ve kalkınma bankaları ekonomik gelişme açısından büyük önem arz etmektedirler. Yatırım bankacılığı da gelişmiş ülkelerde çok ileri düzeydedir. Kalkınma bankası, yatırım sermayesi açığını gidererek ve bunun yanısıra teknik açıdan yardımda bulunarak girişimcilerin temel endüstri dallarına yönelmelerini sağlamak, endüstrileşme dolayısıyla kalkınma sürecini hızlandırmayı üstlenen kuruluştur. Sermaye piyasasının en önemli aracı olan yatırım bankaları ise işletmelere doğrudan kredi vermemekle beraber, sermaye piyasasının gelişmiş olduğu ekonomilerde işletmelerin orta ve uzun süreli fon gereksinimlerinin karşılanmasında önemli roller oynayan finansal kuruluşlardır. 1980 sonrasında ülkemizde sermaye hareketleri yoğunlaşmış bununla birlikte de sermaye piyasası daha da gelişmiştir. Böylece ülkemizde yatırım bankacılığı da önem kazanmış ve bu bankalar işlemlerini arttırmıştır. İhtisas bankacılığı 2000'li yıllarda da önemini sürdürecektir. Çünkü Türkiye özellikle de konut ve tarım sorunlarını henüz çözememiştir. Türkiye'deki ihtisas bankalarının kendi uzmanlık alanları dışındaki yerlerde faaliyetlerini yoğunlaştırdıkları görülmektedir. Gelişme yolundaki ülkelerde çok önemli bir yere sahip olan bu bankalar kendi uzmanlık alanlarına ağırlık vermeli ve bu işlerde süreklilik göstermelidirler. Ekonomik kalkınma ve sorunların çözümünde çok önemli bir rol oynayan uzman bankalara Türkiye'nin ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. SPECIALIST BANKING IN TURKEY AFTER 1980 (

)* Specialist banks have been established to realize determined aims in economics. Specialist banks have private functions and have become an expert determined sectors and/ or transactions financing. Especially specialist banks, like in other countries, have been established to be public capital banks by state in our country. Specialist banks consist of nation banks, agriculture banks, real estate banks, mine banks, mine banks, development banks and investment banks. Specialist banks are very important for developing countries like Turkey especially nation banks, agriculture banks, real estate banks, mine banks and development banks. Investment banking have been developed in fully developed countries. Development bank that removes investment capital deficit and helps to be technical and directs entrepreneurs to industry sectors and speeds up development process is an establishment. Investment banks that do not give companies a loan of money directly are the most important means of capital market however they that pay middle term and long term fund necessities of companies are important financial founding in economics' Which have fully developed capital market. After the 1980, in our country, capital movement became intensive however capital market developed extremely. So in our country, investment banking has been important and the banks have increased it's transaction. Specialist banking will become important in 2000s. Because Turkey has not solved real estate and agriculture problems yet. It is seen that specialist banks Where is outside of their expertise activity fields has made activities intensive. The banks are very important Where are in developing countries and they should concentrate on their expertise fields and be continual. It must not been forgotten that Turkey needs specialist banks that are very important to solve problems and for economic development.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankalar ve Bankacılık-Uzmanlaşmış Bankalar; Ekonomi; Finansman ekonomisi; İhtisaslaşmış bankacılık kuruluşları