Yarı pişmiş ekmek prosesindeki şoklama safhasında, motor tahrikli konumlandırma yerine pnömatik konumlandırma sisteminin uygulanabilirliğinin incelenmesi - Atalay, Alpaslan (My University, 2009)
YARI PİŞMİŞ EKMEK PROSESİNDEKİ ŞOKLAMA SAFHASINDA, MOTOR TAHRİKLİ KONUMLANDIRMA YERİNE PNÖMATİK KONUMLANDIRMA SİSTEMİNİN UYGULANABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ Bu çalışmada, bir yarı pişmiş ekmek gıda prosesi şoklama safhasında oluşan donuk ortam şartları nedeniyle, bu proses üzerindeki motor tahrikli bir hareket konumlandırma noktasında oluşan mekanik problemlerin yine bu ortam şartlarına uygun pnömatik bir yapıyla çözüm imkanları araştırılmıştır. Bu amaçla öncelikle ekmek imalat tekniklerinin detaylarına inilmiş; yarı pişmiş ve şoklanmış ekmek imalat adımları araştırılmıştır. Problemin teknolojik çözümünde mekanik, pnömatik, elektropnömatik, PLC, iklimlendirme, algılama ve bilgisayar teknolojilerinden yararlanılmıştır. Sistem dizaynı yapılırken pnömatik tabanlı bir bilgisayar yazılımıyla malzeme seçimleri yapılmış olup, dizayn şartları ve seçilen malzeme bilgileri detaylı biçimde aktarılmıştır. Yapılan montaj sonucunda donuk ortam şartlarında devreye alınan yeni pnömatik sistemde karşılaştığımız donma kaynaklı arızi duruma karşın önleyici bir ara sistem tasarlanmış; bu sistem temin edilip çalıştırılarak bu problem ortadan kaldırılmıştır. Çalışmanın sonucunda (-30°C) donuk ortam şartındaki bir ekmek prosesinde, bu şartlara her açıdan dayanıklı bir pnömatik hareket sistemi başarıyla devreye alınmıştır. Bu çalışmanın getirisi olarak donuk ortamda motor tahrikli bir hareket sisteminin oluşturduğu sık arızaların ve bunun akabinde ortaya çıkan ürün kayıplarının önüne geçilmiş; yedek parça tedariği anlamında süreçler kısaltılmış ve üretim tesis verimliliği önemli ölçüde arttırılmıştır. Yeni hareket sistemi bu yapısıyla, devreye alındığı tarihten bu yana başarıyla çalışmasına devam etmektedir.

INVESTIGATION ON APPLICABILITY OF THE PNEUMATIC POSITIONING SYSTEM INSTEAD OF STANDART AC MOTOR DRIVE AT THE FREEZING PHASE OF THE PARTIALLY BAKED BREAD PROCESS In this study, the possibilities of available pneumatic structures to run a process of partialy baked bread without standart AC motor under subzero temperatures have been investigated. For this aim, partially baked and frozen bread fundamentals have been reviewed. The new system has been made profit by mechanics, pneumatic, electropneumatic, PLC, vision and computer technologies. Selection criteria have been explained in detail by application of a computer program structure. When all pneumatic devices are installed and run, freezing effects at compressed air prevented efficient operation. As a solution, a dehumidifier device has been designed and implemented. With expected result of the one, the system has been released from negative effects of freezing. Finally, under -30°C working conditions a pneumatic drive system worked successfully. The benefits of the designed pneumatic drive system minimized the breakdowns caused by standart AC motor and minimized the delivery time of related spare parts and as a sum, increased the total plant efficiency. New motion system succesfully is in operation from implementation date until present time.
Keywords: Elektrik; Mekanik; Mekatronik