Covid 19 döneminde aile işletmelerindeki yöneticilerin nesiller arası bireysel değer farklılıkları üzerine bir araştırma - AŞKUN, OLCAY BİGE (My University, 2022)
Değişimin her alanda yaşandığı günümüz Covid 19 koşullarında bireylerin bazı davranışlarında zorunlu değişimler gerçekleşmiştir. Pandemi sürecinin uzun bir döneme yayılması ve etkilerinin halen devam etmesi sebebiyle söz konusu değişimlerin bireylerin davranışlarına yön veren değer yapılarına da yansımalarının olabileceğinden söz edilmektedir. Bu doğrultuda yöneticilerin değer yapılarının incelenmesi ve değer farklılıklarının belirlenmesi, önemli hale gelmektedir. Bu çalışmanın amacı aile işletmelerindeki yöneticilerin nesiller arası değer farklılıklarının olup olmadığının araştırılması ve eğer farklılık var ise hangi değer yapıları arasında olduğunun değerlendirilmesidir. Araştırma örneklemi, Marmara Bölgesi’nde faaliyette bulunan aile işletmelerinde farklı nesillerden toplam 631 yöneticiden oluşmaktadır. Değişime açıklık, muhafazakârlık ve özgelişim değer boyutlarında özellikle 1. ve 3. nesil veya daha sonraki nesiller arasında farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Nesiller arasındaki değer farklılıklarının yaşanan değişimlerden etkilendiği ve uzun dönemde bu değişimlerin daha da belirgin hissedilebileceği gözlenmiştir. Farklı nesillerdeki işgörenlerin değer farklılıklarının kabul edilerek, nesiller arası farklı beklentilerin ve iş yapış şekillerinin incelenmesinin ilgili literatüre katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC); Bireysel Değerler; Aile İşletmeleri; Nesiller Arası Farklılıklar.