Modüler aritmetik konusunun öğretiminde şifreleme aktivitelerinin matematik başarısına etkisi - Güler, Enes (My University, 2007)
THE EFFECT OF CODİNG ACTİVİTY ON THE SUCCESS OF MATH PERFORMANS İN TEACHİNG MODULAR ARİTHMETİC Students learning math by solving and living have a stronger and more creative mind (brain) against to difficulties in their daily lives. To be educated and self-confident students needs an effective math teaching with a progressive development of math education. In this study, coding activities had used in teaching modular arithmetic subject. This method is important to show that teaching the other math subjects is more permanents and pleasant for students who don’t like math. Moreover, this study may be a prototype source for the other concerned projects and studies. In this study, “first-last test control grouped” applies by searching model. In addition, a personal information survey which consisted of personal characteristic, social and economical conditions of students, education level of parents and concerned different questions, applied to the students group. Same teachers thought the modular arithmetic subject to two groups which are experimental and control group, teacher used traditional method of the teaching modular arithmetic in the class of control group. In the class of experimental group, coding activities, materials about coding and puzzles used by teacher. At the end of study, if it’s compared with traditional and coding method, in the coding method, the students are more successful than the students in the traditional method. In additional, it’s observed that performance and attitude of two groups against mathematics. Teaching with the method of coding is more funny. As a result of, it’s determined that student’s comments are positive about the method of coding. Key words: Mathematics Education, Modular Arithmetic, Coding, Activity

MODÜLER ARİTMETİK KONUSUNUN ÖĞRETİMİNDE ŞİFRELEME AKTİVİTELERİNİN MATEMATİK BAŞARISINA ETKİSİ Matematiği yaparak, yaşayarak öğrenen öğrenciler günlük hayatlarındaki karşılaştıkları problemlere karşı daha güçlü, çözüm üreten bir yapıya sahip olurlar. Öğrencilerin güvenli bireyler olarak yetişmesini sağlayan bir matematik eğitiminin gelişimi, sınıf ortamlarındaki etkili matematik öğretimini gerektirir. Bu çalışma Modüler Aritmetik konusunun öğretiminde Şifreleme aktivitelerinin kullanılmasından yola çıkarak, benzer matematik konularının da bu şekilde daha zevkli, daha kalıcı öğretilebileceğini/ öğrenilebileceğini göstermek bakımından önemlidir. Aynı zamanda matematikte geliştirilebilecek farklı standartların uygulanışları ve bunların eğitim-öğretime etkisini ortaya koyacak projelere örnek bir kaynak oluşturması muhtemeldir. Bu çalışmanın araştırma modeli “ön test-son test kontrol gruplu model” dir. Seçilen öğrencilerin kişisel özelliklerini, ailelerinin içinde bulundukları sosyoekonomik durumlarını, anne babalarının eğitim düzeylerini tespit etmek amacıyla kişisel bilgi anketi uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubu matematik öğretmeni aynı olmak şartı üzere iki gruba da “Modüler Aritmetik” konusu öğretildi. Kontrol grubu öğrencilerle yapılan öğretimde öğretmen geleneksel öğretim metoduyla öğretimi gerçekleştirirken deney grubu öğrencilerle yapılan öğretimde kaynak olarak önceden dağıtılmış şifreleme aktiviteleriyle ders akışı uygulanırken materyaldeki gerek sınıf içi etkinlikler gerek bulmacalarla grup çalışmalarına yer verilmiştir. Araştırma bulguları, Modüler Aritmetik konusunun öğretiminde şifreleme aktivitelerini kullanıldığı öğretimde; öğrenci matematik başarılarının pozitif yönde etkilendiğini geleneksel öğretim metoduna göre başarının daha olumlu yönde olduğunu göstermiştir. Ayrıca iki gurubun matematiğe karşı tutumlarına ve kalıcılığına bakıldı. Şifreleme aktiviteleriyle ders işlemenin daha eğlenceli olduğu ve öğrencilerin bu tür öğrenme hakkındaki görüşlerinin olumlu olduğu tespit edilmiştir. Matematik Öğretimi, Modüler Aritmetik, Şifreleme, Aktivite
Keywords: Matematik_Öğrenim ve Öğretim; Modüler Aritmetik