Katılım bankacılığının Türkiye örneği üzerinden dünya ekonomisine katkıları - Ödeş, Mert (My University, 2020)
Faiz, bütün semavi dinlerde yasaklanmış bir olgudur. Buna bağlı olarak inançlı insanlar, ekonomik düzende faizli işlemlere alternatif sistem arayışına girmişlerdir. Modern anlamda faizsiz bankacılık fikri 1960’larda Mısır ve Pakistan’da ortaya çıkmıştır. 1970’li yıllardan itibaren faizsiz bankacılık adımları atılmaya başlamıştır. Dünyada İslami bankacılık veya faizsiz bankacılık olarak nitelendirilen sisteme ülkemizde katılım bankacılığı denmektedir. Bu bankalar, 1984 yılında ülkemizde Özel Finans Kurumları adı altında faaliyet göstermeye başlamışlar ve 2005 yılından itibaren katılım bankaları adını almışlardır. Katılım bankaları, faizsiz çalışma esaslarına dayalı olarak kar ve zarara katılma esasına göre fon toplama ve kullandırma yöntemleri geliştirmişlerdir. Başlangıçta sadece Müslüman nüfusun yüksek olduğu ülkelerde faaliyete geçen faizsiz bankacılık uygulamaları, günümüzde dünya genelinde birçok ülkede önemini artırmış ve faaliyete başlamıştır. Bu çalışmada, katılım bankacılığının dünyada ve Türkiye’de nasıl bir gelişim gösterdiği incelenmiş, bu bankaların faizsiz çerçevede hangi fon toplama ve kullandırma yöntemlerini kullanarak faaliyet gösterdiği ifade edilmiştir. Buna bağlı olarak ülkemizde her geçen gün adından daha fazla söz ettiren katılım bankacılığının, ülke ekonomimize hangi konularda ne derece katkı sunduğu incelenmiştir. Katılım bankacılığının diğer ülkelerdeki faizsiz bankacılık çalışmalarıyla mukayesesi grafiklerle gösterilmiş, dünya ekonomisine neler vadettiği irdelenmiştir.

Interest is a forbidden phenomenon in all Abrahamic religions. Accordingly, religious people started to be in search of alternative system for interest bearing transactions in the economic order. The idea of interest-free banking in modern sense has emerged in Egypt and Pakistan in the 1960s. Since 1970's, steps have been taken for interest-free banking. The system, which is described as Islamic banking or interest-free banking in the world, is called participation banking in our country. These banks started to operate under the name of Private Finance Institutions in our country in 1984 and they have been named as participation banks since 2005. Participation banks have developed fund raising and disbursement methods, which are based on participation in profit and loss, on the basis of interest-free working principles. Today, interest-free banking practices, which started operating only in countries with a high Muslim population at the beginning, have grown in importance, and they are in service in many countries around the world. In this study, how participation banking made progress in both in Turkey and the world is analysed, and which fund raising and disbursement methods they are using within an interest-free framework are explained. Accordingly, it has been examined that in which subjects and to what extent participation banking that is becoming more and more popular in our country contributes to our economy. The comparison of participation banking with other interest-free banking systems is shown in graphics, and what this system promises to the world economy is questioned.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Faiz Participation Banking; Interest; İslami Bankacılık; İslamic Banking; Katılım Bankacılığı; Turkey; Türkiye