İnsan endotel hücrelerinde nitrik oksit üretimi üzerine oksitosin ve 17 beta-Estradiol’ün etkileri - Bülbül, Özlem Gümüştekin (My University, 2008)
﻿ ﻿Özet Son yıllarda yapılan araştırmalar kardiyovasküler sistemde oksitosin ve oksitosin reseptörlerinin varlığını göstermiştir. Oksitosinin, vasküler endotelde nitrik oksit (NO) üretimini arttırarak kardiyovasküler sistemde koruyucu etkisinin olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, insan endotel hücrelerinde oksitosinin NO üretimi üzerindeki etkisini ve estradiolün bu etkiye katkılarını incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada insan göbek kordonunun veninden elde edilen endotel hücreleri kültür edilmiştir. Hücreler konfluent hale geldiklerinde 24 saat hormonsuz ortamda bekletildikten sonra 100nM 17β-estradiol veya 100nM oksitosin veya 100nM 17β- estradiol+100nM oksitosin içeren veya hiçbir hormon içermeyen ortamlarda 24 saat daha inkübe edilmiştir. İnkübasyondan sonra toplanan medyumlar deproteinize edilip Sievers 280i Nitrik Oksit Analizöründe nitrit düzeyleri ölçülerek NO miktarları tespit edilmiştir. Kontrol grubuyla kıyaslandığında, 17β-estradiol uygulanan hücrelerin ortamlarındaki NO miktarı %96 oranında bir artış gösterirken (p<0.001, n=14), oksitosin uygulanan gruptaki NO düzeyi %45 artmıştır (p<0.05, n=14). 17β- estradiol+oksitosin verilen gruptaki NO düzeyleri sadece oktosin verilen gruba göre bir değişiklik göstermezken, sadece 17β-estradiol verilen grupla kıyaslandığında NO düzeylerinde % 30.17 azalma saptanmıştır (p<0.05, n=14). Bulgularımıza göre 17β-estradiol ve oksitosin vasküler endotelde NO sentezini arttırmaktadır. Antiaterosklerotik bir molekül olan NO sentezindeki artış, hormonların damar koruyucu etkilerini açıklamaktadır. Ancak iki hormon beraber bulunduklarında NO salgılanmasında azalma gözlenmektedir. Bu da iki hormonun etkileştiğini göstermektedir. Bu etkileşimin mekanizmasının aydınlatılması için daha ileri çalışmaların yapılması gerekmektedir. Oksitosin, östrojen, nitrik oksit, endotel. The recent studies have revealed that oxytocin and oxytocin receptors are present in the cardiovascular system. It is thought that oxytocin has protective effects on the cardiovascular system by increasing nitric oxide production in the vascular endothelium. In this study, we aimed to investigate the effect of oxytocin on the NO production in human endothelial cells and the interaction of estradiol. In this study the endothelial cells isolated from human umbilical cord vein were cultured. When the cells became confluent they were incubated in hormone free medium for 24 hours. Then cells were incubated with mediums containing 100nM 17β-estradiol or 100nM oxytocin or 100nM 17β-estradiol+100nM oxytocin or with hormone free medium for 24 hours. After the incubation, mediums deproteinized and their nitric oxide levels detected by measuring nitrite levels in the Sievers 280i Nitric Oxide Analyzer. Compared to control group, NO levels in the medium of the cells incubated with 17β-estradiol were increased %96 (p<0.001, n=14) while NO levels in the medium of the cells incubated with oxytocin were increased %45 (p<0.05, n=14). NO levels in the medium of the group incubated with 17β-estradiol+oxytocin didn’t have a significant difference from the group only treated with oxytocin but had %30.17 decrease when compared with the group only treated with 17β-estradiol (p<0.05, n=14). Our results demonstrated that 17β-estradiol and oxytocin increases nitric oxide synthesis in the vascular endothelium. An increase in the synthesis of NO, which is an antiatherosclerotic molecule, can explain the vascular protective effects of the hormones. But when hormones are found together a decrease in the secretion of NO is observed. This suggests that hormones have an interaction. To clarify the mechanism of this interaction more studies must be done. Key words: Oxytocin, 17β-estradiol, nitric oxide, endothelium.
Keywords: Biyokimya; Tıp