Application of the taguchi methods to investigation of the sealing process of plastic film packages - Oğuz, Bumin Kağan (My University, 2001)
PLASTİK TORBA KAPATMA KAYNAK SÜREÇLERİNİN İNCELENMESİNDE TAGUCHI METODLARININ UYGULANMASI Plastik torba ambalajlar günümüz deterjan endüstrisi için çok önemli bir konuma gelmiştir. Yeni plastik hammadde, yeni kalınlık v.s. gibi faktörlerin ambalaja uygulanması öncesi, laboratuarda yapılacak testlere önemli bir zaman ayıran dikkatli bir çalışma yapılmaktadır. Uygun kaynağı sağlayacak basınç, sıcaklık ve zaman gibi önemli parametrelerle birlikte çok sayıda kaynak testi gerçekleştirilmektedir. Taguchi Metodları, istenen ürün kalitesinin sağlanması için üç basamaklı bir bakış açısı teklif etmektedir: ·Sistem tasarımı. ·Parametre tasarımı. ·Tolerans tasarımı. Taguchi'nin kalite kaybı fonksiyonu kaliteyi şöyle tarif eder : Bir ürünün müşteriye gönderildiği andan itibaren verilen toplam kayıp. Kayıp, mükemmel bir ürünün sağlanamamasından kaynaklan tüm maliyetleri kapsar. Taguchi, ürünleri ve prosesleri değerlendirmek ve optimize etmek için ortogonal diziler ve S/ N oranı gibi metodlar geliştirmiştir. Bu tezde, gerçek dolum hattı denemelerinden önce yapılmakta olan bu testlerin fazla olan sayısının düşürülmesi araştırılmaktadır. Daha kesin ve güvenilir sonuçların Taguchi Metodları'nın uygulanmasıyla alınması konusu incelenmektedir.

Plastic film packages are very important nowadays for detergent packaging industry as well as other manufacturers of powdered consumables. A careful pre-work, which covers a certain time for laboratory tests, is done before a new grade of plastic raw material, a new thickness etc are adopted for the films. Quite a number of sealing tests are applied; having pressure, temperature and time as the most important parameters for appropriate sealing. Taguchi methods offer a three step look at these type of processes to achieve a desirable product quality : ·System design. ·Parameter design. ·Tolerance design. The concept of the quality loss function of Taguchi defines quality as the total loss imparted to the society from the time a product is shipped to the customer. The loss includes all costs in excess of the cost of a perfect product. Taguchi developed several methods such as orthogonal arrays and S/ N ratio to evaluate and optimize products and processes. This thesis investigates the means of decreasing the excess time spent for these tests which are carried before the real filling line trials conducted. It concentrates on getting more accurate and reliable results with the application of Taguchi Methods.
Keywords: Ambalajlama; Genel yönetim; Plastikler; Üretim yönetimi; Ürün kontrolü ve paketleme