Deneysel renovasküler hipertansiyonda melatoninin böbrek, kalp ve beyin doku faktörü aktiviteleri üzerine etkileri - Alturfan, Ebru Işık; Yarat, Ayşen; Şener, Göksel (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2012)
Amaç: Çalışmamızın amacı anjiotensin II bağımlı renovasküler hipertansiyon (RHV) oluşturulmuş sıçanların böbrek, kalp ve beyin dokularının doku faktörü aktivitesi (TFa) üzerine melatoninin etkilerini incelemektir. Yöntem: RHV Wistar albino sıçanlarda renal arter klips (iki böbrek, bir klips, 2K1C) yerleştirerek oluşturulmuş, kontrol grubuna ise klips yerleştirilmemiştir. Operasyon gününde (RHV-Mel-1) veya operasyondan 3 hafta sonra başlayacak şekilde (RHV-Mel-2) sıçanlara 6 hafta boyunca melatonin (10 mg/kg/gün), kontrol grubuna ise 1 mL/kg/gün salin ile %1 alkol verilmiştir. İndirekt kan basıncı (BP) ölçümü “tail-cuff” metodu ile yapılmıştır. 9. haftanın sonunda BP ölçümleri yapılmıştır. Böbrek, kalp ve beyin dokuları çıkartılarak TFa ölçümlerine kadar -200C’de saklanmıştır. Dokuların TF aktiviteleri “Quick’s one stage” metoduna göre yapıldı ve sonuçlar saniye olarak verildi. Bulgular: Oluşturulan 2K1C modeli BP’de ve böbrek TFa’da kontrolle karşılaştırıldığında anlamlı artışa neden oldu; ancak, kalp ve beyin TFa’yı etkilemedi. RVH-Mel-1 grubunda, böbrek TFa değeri, RHV grubuyla karşılaştırıldığında azaldı. Böbrek TFa değerlerinin RVH-Mel-2 grubunda kontrol grubuna göre artmış olduğu bulundu. Ancak kalp TFa değerleri kontrol grubuyla karşılaştırıldığında melatonin ile tedavi edilen her iki RHV grubunda arttı. Sonuç: RHV grubunda artmış böbrek TFa renal arter stenozu ve tromboz gelişimine neden olabilir. Melatonin ile tedavi edilen gruplarda artmış kalp TFa değerleri ise bu hayati organı aşırı kanamadan koruyacak ilave bir hemostatik koruma sağlayabilir.
Keywords: Renovasküler hipertansiyon, melatonin, doku faktörü, böbrek, kalp, beyin, sıçan