Karahanlılar döneminde Türk halklarının kültürel mirasları : “Kırgızistan yazıtları örneğinde (IX-XII. yüzyıl)” - Belek, Kayrat (Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 2014)
Kırgızistan toprakları, Ortaçağ’da yaşayan Türk boylarının, özellikle de Karahanlıların kültür ve tarihlerinin incelenmesi açısından büyük önem taşıyan bir bölgedir. Karahanlılara ait kültürel mirasın ortaya çıkarılmasında özellikle arkeolojik kazılardan elde edilen kalıntılar, epigrafik ve nümizmatik veriler önemli yer tutar. Bu çalışmada, Kırgızistan’da yapılan epigrafik ve arkeolojik araştırmalar sırasında bulunan “Kızıl Car” (Oş), “Tosor” (Isık-Göl), “Kethüda” (Çüy) ve “Atmakçi” (Çüy) kitabeleri hakkında bilgi verilmekte ve bu kitabeler bağlamında Karahanlılar dönemindeki sosyal hayatın özellikleri ve “Türklük” mefhumu konusunda fikirler belirtilmektedir.
Keywords: Kırgızistan; Karahanlılar; kitabe; Türk konargöçerler; Türklük kimliği