Yabancılara Arapça sözcük öğretimi stratejileri uygulamalı ve analitik bir araştırma - Elafifi, Doaa Ahmed Mohamed (My University, 2020)
Bu araştırma genel çerçevesine uygulamalı dilbilimin altına girmektedir ve diğer dilleri konuşmakta olanlara Arapça kelime öğretiminde ulaşılan bilgilerden yararlanmaktadır. Bu çalışma, Arap dili öğretmenlerinin sözcük öğretiminde yabancı dil olarak kullandıkları stratejiler ve bu stratejilerden bazıların hakkında görüşlerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu konunun seçimi, yabancı dil öğretiminde sözcüğün öneminden, öğretimi ve öğreniminden ayrıca öğrencilerin dil düzeyini geliştirmede oynadığı rolden kaynaklanmaktadır.Araştırma şu bölümlerden oluşmaktadır:Giriş: Çevirisiyle birlikte araştırmanın bir özetini, daha sonra, araştırmanın önemini ve problemlerini içeren giriş, ayrıca, benimsenen metodoloji ve itimat edilen önceki çalışmaları içermektedir.İlk Bölüm: İçinde, sözcüğün ikinci dillerin öğretimindeki pozisyonu ve öneminden, yabancı dil öğretiminin yöntemlerinde sözcüğün yerinden, ayrıca dilbilimsel kuramlaştırma, anlambilimsel dilbilim, psikolojik dilbilim, metinsel dilbilim ve diğerlerindeki değeri hakkından söz etmekteyiz.İkinci Bölüm: Araştırmanın bu bölümünde, teoriden uygulamaya geçilmiştir, ana dilde sözcük edinim ile ikinci dil arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri sunulmuştur, ayrıca genel olarak öğrenim stratejileri ve özel olarak sözcük öğreniminin stratejilerini de ele alınmıştır, üstelik sözcuk öğretimi için yöntem ve stratejileri detaylı olarak açıklanmıştır.Üçüncü Bölüm: Bu uygulamalı bölümde, yabancılara Arapça öğretiminde çalışmakta olan öğretmenlerinin, sözcük öğretim stratejileri ve öğrenicilerin dil düzeylerine uygunlukları hakkında görüşlerini incelemek, ve bu stratejilerden bazılarına ilişkin görüşlerini ortaya çıkartmak için bir anket yapılmıştır.Dördüncü Bölüm: Bu bölümde, araştırmanın sonuçları bazı önerilerle birlikte sunulmuştur.

This research falls in the general framework under the applied linguistics and, utilizing what it reached in teaching Arabic vocabulary to speakers of other languages This study aimed to uncover the strategies used by teachers of the Arabic language as a foreign language in teaching vocabulary and their opinions on some of these strategies. The choice of this subject stemmed from the importance of the word, its study, and teaching in the teaching of foreign languages and its role in developing the linguistic level of learners.We divided the research as follows:Introduction: It contained a summary of the research with its translation, then an introduction which contained the importance of the research and its problem in addition to the methodology it adopted and the previous studies it relied on.The first section: In it, we dealt with the position of vocabulary and its importance in teaching second languages, and we also discussed the status of vocabulary in methods of teaching foreign languages, and its position in linguistic theorizing, semantic linguistics, psychological linguistics, textual linguistics, and others.Section Two: In this section of the research we moved from theory to practice, and presented the differences and similarities between the acquisition of vocabulary in the mother tongue and the second language, we also dealt in this section with learning strategies in general and strategies for learning vocabulary in particular, and we also dealt in detail with methods and strategies for teaching vocabulary.Section Three: In this applied section, we conducted a questionnaire to study the opinions of Arabic teachers for speakers of other languages about vocabulary teaching strategies and their suitability for the linguistic levels of learners, in addition to revealing their beliefs related to some of these strategies.Section Four: In this section, we have presented the findings of the research, along with some recommendations.
Keywords: Arabic philology; Arap dili ve edebiyatı; Islam; İslam; Sözcük kelime öğretimi Dilbilimyabancılara dil öğretimi Wordteaching vocabularyLinguisticssecond language teaching