Skolyozlu olgularda egzersizin solunum fonksiyonlarına ve yaşam kalitesine etkisi - Varol, Cansu (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmada hastane tabanlı ve ev tabanlı olarak uygulanacak klasik skolyoz ve solunum egzersizlerinden oluşan 12 haftalık fizyoterapi programının skolyozlu olgularda spirometrik test verileri, fonksiyonel kapasite, 6 dakika yürüme testi verileri, yaşam kalitesi, ağrı ve kinezyofobi üzerine etkilerini araştırmak amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Nisan- Kasım 2017 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi Ünitesi'ne başvuran 10 - 49 yaş aralığında 50 skolyozlu olgu alındı. Olgular ev egzersiz grubu (grup 1), hastane temelli gruplar (grup 2 ve 3) ve uyumsuz grup (grup 4) olmak üzere dört gruba ayrıldı. Grup 1 ve grup 3'e klasik skolyoz egzersizleri ve solunum egzersizlerinden oluşan protokol uygulandı. Grup 2'ye sadece klasik skolyoz egzersizlerinden oluşan protokol uygulandı. Tedaviden önce 6. ve 12. haftalarda; inspiratuar kas kuvveti, 6 Dakika Yürüme Testi, solunum fonksiyon testi, göğüs çevresi, visüel ağrı skalası, Skolyoz Araştırma Derneği- 22 Hasta Anketi, Tampa Kinezyofobi Ölçeği değerlendirildi.Bulgular: 6 Dakika Yürüme Testi mesafesi, maksimum inspiratuar basınç ve skolyometrik ölçüm düzenli egzersiz yapan gruplarda gelişme gösterdi. FVC grup 3'te gelişti. Göğüs mobilitesi klasik skolyoz egzersizlerine ek olarak solunum egzersizleri yapan gruplarda gelişme gösterdi. Ağrı tüm gruplarda azaldı. Maksimum ekspiratuar basınç tüm gruplarda artış gösterdi.Sonuç: Çalışmamızda, egzersizin skolyozlu bireylerde solunum kas kuvveti, yaşam kalitesi ve fonksiyonel kapasite üzerine olumlu etkileri olduğu görüldü.

Purpose: This study aims to investigate the effects of 12 weeks physiotherapy program of hospital and home based classical scoliosis and respiratory exercises on patients with scoliosis on spirometry test data, functional capacity, 6 minute walk test (6MWT) data, quality of life, pain and exercise capacity.Methods: 50 scoliosis patients aged between 10 and 49 years who applied to the Physical Therapy Unit of Istanbul University Medical Education and Research Hospital between April and November 2017 were included in this study. Patients were divided into four groups as home exercise group (group 1), hospital based groups (group 2 and 3) and incompatiple group (group 4). The protocol consisting of classical scoliosis and breathing exercises was applied Group 1 and Group 3. The protocol consisting of only classical scoliosis exercises was applied Group 2. On week 6 and 12 before the treatment; inspiratory muscle strength, 6 Minutes Walking Test, pulmonary function test, chest circumference, visual pain scale, Scoliosis Research Association - 22 Patient Survey, Tampa Kinesiophobia Scale were evaluated.Results: The 6 Minute Walk Test distance, maximum inspiratory pressure and scoliometric measurement showed improvement in groups performing regular exercise. FVC improved in group 3. Chest mobility improved in groups that performed breathing exercises in addition to classical scoliosis exercises. Pain were reduced in all groups. Maximum expiratory pressure increased in all groups.Discussion: In this study, it was observed that exercise had positive effects on respiratory muscle strength, quality of life and functional capacity in individuals with scoliosis.
Keywords: Egzersiz; Exercise; Respiratory muscle strength; Skolyoz; Solunum kas gücü Scoliosis