The effect of different additives on the activity and stability of enzymes used in the detergent industry - Korkmaz, Tuğçe (My University, 2022)
FARKLI KATKI MADDELERİNİN DETERJAN ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN ENZİMLERİN AKTİVİTESİNE ve STABİLİTESİNE ETKİSİ Enzimler, kimyasal reaksiyonları hızlandırma yeteneğine sahip makromoleküler biyokatalizörlerdir. Mikrobiyal enzimler aşırı koşullarda aktif ve stabil oldukları için, deterjan, gıda, tekstil, ilaç, kağıt ve diğer birçok endüstri alanları da dahil olmak üzere farklı endüstrilerde, yaygın olarak tercih edilmektedirler. Deterjan sektörü, enzimlerin en çok kullanıldığı alanların başında gelmektedir ve hidrolitik enzim grubuna ait olan amilaz ve proteazlar bu endüstride en çok kullanılan enzimlerin arasında en yüksek paya sahiptir. Ülkemizde, birçok enzim araştırma amaçlı çalışılmış olsa da gıda endüstrisi hariç tüm adımları yerli olarak geliştirilen ve ticari olarak üretilen deterjan ve temizlik enzimleri bulunmamaktadır. Bu nedenle, tez çalışması kapsamında, tamamen kendi izolatlarımızdan üretilen amilaz ve proteaz enzimleri ticarileştirmek amacı ile formüle edilmiştir. Bu doğrultuda, yüksek alkalen koşullarda aktiviteye sahip proteaz enzimi zorunlu alkalofilik B.marmaresis’den, amilaz enzimi ise tez kapsamında isole edilen ve Bacillus subtilis BT1 olarak tanımlanan bakteriden üretilmiştir. Değerli element rezervlerine sahip olan ülkemiz, dünyadaki bor rezervlerinin %73’üne sahiptir. Bor ve borlu bileşikler, hem temiz hem de hijyenik bir ortam sağlama özelliğinden dolayı, çamaşır deterjanları, ev ve endüstriyel temizlik maddeleri ve kişisel bakım ürünlerinin üretiminde sıkça kullanılmaktadır. Bu doğrultuda proje kapsamında, borik asidin diğer katkı maddeleri ile birlikte Bacillus marmarensis proteazının ve Bacillus subtilis BT1 amilazının aktivite ve stabilitesine etkisi incelenerek ticari olarak kullanılacak forma getirilmiştir. Geliştirilen enzimler, enzim içermeyen deterjanlar ile karıştırılarak, leke içeren pamuklu kumaşlarda, yıkama performasları da test edilmiştir. Sonuçlarımıza göre, tez kapsamında formüle edilmiş hem B. marmarensis proteazı hem de BT1 amilazı etkili yıkama kabiliyetine sahiptir ve bu tez kapsamında ilk defa borik asidin B. marmarensis proteazına etkisi incelenmiştir.

THE EFFECT of DIFFERENT ADDITIVES on THE ACTIVITY and STABILITY of ENZYMES USED in THE DETERGENT INDUSTRY Enzymes are macromolecular biocatalysts and have an ability to speed up biochemical reactions. Microbial enzymes are widely used in different industries including detergent, food, textile, pharmaceutical, paper and many other industries, because of their activity and stability at extreme conditions. Detergent industry is one of the industrial areas where enzymes are used intensively. Among different hydrolytic enzymes, amylases and proteases have the highest share in cleaners. Although wide variety of enzymes have been studied extensively for research purposes, detergent and cleaning enzymes did not commercially produce in our country except the food industry. For that reason, within the scope of this thesis, amylase and protease enzymes produced entirely from our own isolates as Bacillus marmarensis and Bacillus subtilis BT1 were formulated to develop commercial products. Turkey has precious mine reserves and 73% of the world's boron reserves are present in our country. Boron and boron compounds are frequently used as additives in the production of laundry detergents, household and industrial cleaning agents and personal care products, due to their ability to provide both a clean and hygienic environment. Therefore, the effect of boric acid, together with other additives on the activity and stability of B. marmarensis protease and B. subtilis BT1 amylase were investigated, and commercial prototype of each enzyme was prepared. The formulated enzymes were mixed with enzyme-free detergents and their washing performances were evaluated by using stained cotton fabric. According to our results, both formulated B. marmarensis protease and BT1 amylase have an effective washing ability and to our knowledge and this is the first work to investigate the effect of boric acid on B. marmarensis protease.
Keywords: activity; additive; aktivite; Bioengineering; Biyomühendislik; boric acid; borik asit; detergent industry; deterjan endüstrisi; enzim; katkı maddesi; maltodekstrin enzyme; maltodextrin; stabilite; stability