İklimlendirme uygulamalarında Chiller-Kuru Soğutucu enerji analizi - İNAN, AHMET TALAT (My University, 2018)
Sürdürülebilir enerji için yeni teknoloji ve ürünlerin etkin ve verimli kullanılması oldukça önemlidir. Hemkonut hem de endüstride geniş bir uygulama alanına sahip chiller-kuru soğutucu ikilisi de bu kapsamdadır.Dış hava sıcaklıklarına bağlı olarak kuru soğutucular hem tek başlarına hem de chiller ile entegre edilerekişletilebilirler. Bu çalışmada, Türkiye’de farklı iklim bölgelerini temsil eden sekiz ile ait bin değerleri esasalınarak chiller-kuru soğutucu ikilisine ilişkin enerji analizleri yapılmıştır. Yıllık bin değerlerine göre üçfarklı çalışma senaryosu uygulanarak 365 gün 7/24 iklimlendirme ihtiyacı olması durumunda, enerjikazancı ve yatırımın geri dönüş süreleri tespit edilmiştir.

Effective and productive use of new technology and products for sustainable energy is very important. Chiller-dry cooler couple, which have a wide application in both residential and industrial areas, is considered in this respect. Depending on the outside temperatures, the dry coolers can be operated stand alone or coupled with the chiller. In this study, energy analyzes of the chiller-dry cooler couple were carried out based on the bin values belonging to eight provinces representing different climatic regions in Turkey. Three different scenarios were applied according to the annual value of the bin on basis of 365 days and 24/7 in which air conditioning is required. Consequently, energy savings and investment pay back time were determined.
Energy analysis of Chiller-Dry Cooler in air conditioning applications
Keywords: Çevre Bilimleri; Enerji ve Yakıtlar; Yeşil, Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; Malzeme Bilimleri, Özellik ve Test; Malzeme Bilimleri, Kaplamalar ve Filmler