5411 SAYILI BANKACILIK KANUNUNDA HAKİM ORTAK KAVRAMI VE BU KAVRAMA BAĞLANAN HUKUKİ SONUÇLAR - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Türk Kanun Koyucusu, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun "Amaç" başlığını taşıyan birinci maddesinde Kanun'un amacını "finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanmasına, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunmasına ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir" şeklinde ifade etmiştir. Kanun incelendiğinde görülmektedir ki, kanun koyucu zikredilen amaca önceki kanunlar döneminde de var olan, geçmiş kriz sürecinde veya sonradan oluşturulan birçok enstrümanın kullanılması ile ulaşmayı hedeflemektedir. Bu makalenin konusu olan hakim ortak kavramına ilişkin düzenlemeler de kanunun amacına ulaşmak için öngörülen araçlardan bir tanesidir1. Aşağıda hakim ortak kavramı ile bu kavrama bağlanan hukuki sonuçlara değinilecektir.

Turkish Legislative, defined the purpose of Banking Law no. 5411 as "to regulate the principles and procedures of ensuring confidence and stability in financial markets, the efficient functioning of the credit system and the protection of the rights and interests of depositors." in the first article of the Law, "Objective". When the Law is analyzed, it can be seen that the Legislative aims to reach the aforementioned objective through instruments created in previous crises or after which existed also during predecessor laws. Controlling shareholder, which is the main subject of this article, is one of those mentioned instruments. In the article below, the notion of controlling shareholder and the related legal consequences have been studied.
NOTION OF CONTROLLING SHAREHOLDER AND THE RELATED LEGAL CONSEQUENCES IN BANKING LAW NO. 5411
Keywords: Hukuk