Klimakterik dönemdeki kadınlarda yaşam kalitesinin belirlenmesi - Sert, Gülşah (My University, 2009)
Klimakterik Dönemdeki Kadınlarda Yaşam Kalitesinin Belirlenmesi ÖZET Araştırma klimakterik dönemdeki kadınların yaşam kalitelerini ve etkileyen faktörleri değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı bir çalışma olarak planlanmıştır. Araştırmanın örneklemi Şubat 2008 - Mayıs 2008 tarihleri arasında jinekoloji polikliniğine başvurabilecek olan toplam olgu sayısına ve %95 güven aralığına göre formüle edilerek belirlenmiştir. Örneklem grubunu, jinekoloji polikliniğine başvuran, görüşmeyi kabul eden, 300 kadın oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında, “Katılımcı Bilgi Formu”, menopoz semptomlarını değerlendirmede “Menopoz Semptomlarını Değerlendirme Ölçeği(MSDÖ)”, klimakterik dönemde yaşam kalitesi değerlendirmede “Menopoza Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (MÖYKÖ)” kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS tmetik ortalama, standart sapma, One -way ANOVA, t Testi kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, kadınların Menopoz Semptomlarını Değerlendirme Ölçeği puan ortalamaları 12,75±5,76 olarak bulunmuş olması kadınların menopozal yakınmaları hafif düzeyde yaşadıklarını göstermektedir. Kadınların yaş grubu yükseldikçe herhangi bir hastalığa sahip olmalarıyla, somatik, psikolojik ve ürogenital klimakterik semptomlarda artış olduğunu gösteren MSDÖ puanları yüksek bulunmuştur. MÖYKÖ vazomotor, psikososyal, fiziksel ve cinsel alan puan ortalamaları incelendiğinde; 35-45 yaş grubundaki, eğitim düzeyi yüksek olan, kronik hastalığı olmayan, menopoza yönelik bilgi alan, menopoza yönelik tedavi gören ve premenopozal dönemde olan kadınların dört alanda da düşük puan aldıkları yaşam kalitelerinin yüksek olduğu, medeni durumlarına bakıldığında evli olan kadınların cinsel alanda yaşam kalitelerinde düşüş olduğu belirlenmiştir. Menopoz, menopoz semptomları, MSDÖ, yaşam kalitesi, MÖYKÖ Determination of Quality Life of the Women in Climacteric Period

This investigation, has been planned as a complemantary study with the aim of considering the life quality of women in the climecteric state and affecting factors. The sample of the investigation has been determined by formulating according to total number of case which may apply to gynecology polyclinic between the dates of February 2008 – May 2008 accordingly the confidence ga of %95. 300 women, which have applied to gynecology polyclinic and accept the interview, have made up the sample group. Collecting the datas; “Participant Information Form”, at evaluating symptoms of menopause; “Menopause Rating Scale (MRS)”, at evaluating the life quality in climecteric period; “The Menopause-Specific Quality of Life Questionnaire (MENQOL)” have been used. The SPSS Programme with aritmetical average, standart deflection, İndependent t Test and One-Way Anova test have been used for the analysis of the datas. According to the results of the study, the fact that the evaulation scale point average for women’s menopause symptoms as 12,75 ±5,76 has shown that the women have lived the menoposal complains in a slight way with the increase in women’s age group, their having an illness, somatic, psychological and genitourinary climacterical symptoms, found high. When the scale of life quality for menopause vasomotor, psychosocial, physical, sexual, area point averages have been surveyed; the women WHO are in 35–45 age group, have been treated for menopause and their premenopausal state has ben determined with a low point standart and on the other hand those who re married have been determinedin this study with a decreasing in the sexual life quality. Key Words : Menopause, Menopause Symptoms, MRS, Life Quality, MENQOL
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Yaşam Kalitesi