Belirli yaş gruplarındaki mandibular kondilin sigmoid çentiğe kadar olan kısmının hacminin ve yüzey alanının dental volumetrik tomografi kullanılarak karşılaştırılması - Altun, İlyas Alptekin (My University, 2015)
Amaç: Fakülteye başvuran hastaların kondillerinin sigmoid çentiğe kadar olan kısmının hacminin ve yüzey alanın hesaplanması ve yaşa göre karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışma grubu radyoloji birimi arşivinin retrospektif olarak incelenmesi sonucu 58’si kadın, 62’i erkek toplam 120 hastanın DVT görüntülerinden oluşmaktadır. Alınan bu DVT’ler MIMICS® 14.0 programında rekonstrükte edilerek, sağ ve sol kondillerinin yüzey alanı ve hacimleri hesaplanmıştır. Kondilin inferior sınırı; kondil ve koronoid proçeslerin birleşim yeri olan sigmoid çentik kabul edilmiştir. Standart sapmanın hesaplanması için rastgele seçilen 10 hastada tekrar incelenmiştir. İstatistiksel analizler için ise SPSS® kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların sağ kondil hacimleri sırasıyla büyükten küçüğe doğru 29-38 yaş grubu, 18-28 yaş gurubu ve 39-48 yaş grubudur. Sol kondil hacimleri sırasyıla büyükten küçüğe 3.Grup, 2.Grup ve 1.Grup şeklindedir. Sağ kondil 1. Ve 2. gruplarda sol kondilden daha büyüktür (t=3,371,p<0,05), 3 grupta anlamlı fark yoktur (p<0,05). Tüm gruplarda erkeklerin sağ ve sol kondilleri hacimleri kadınlarınkinden büyüktür (t=-2,354;p<0,05). Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen bulgular, yaş ilerledikçe sağ ve sol kondilin hacimleri arasındaki farkın azaldığını yönündedir. Çıkan sonuçlar, kondil gelişiminin değerlendirilmesine katkı sağlayacak ve ölçülen değerlerden farklı bir kondil yapısına sahip bireylerin gelişimlerindeki olası sapmalar önceden tahmin edilebilmesi sağlanacaktır. Anahtar Sözcükler; dental volumetrik tomografi, hacim, mandibular kondil.
Keywords: Ağız; Çene; Diş; Hastalıkları