Bireysel girişimlerin hayat sigortası modeli ile finanse edilmesi - Karabulut, Hakkı (My University, 2003)
Bu tez çalışmasında matematiksel olarak formüle edilen ve önerilen, bireysel girişime endeksli hayat sigortası modelinin çalışması, bireysel girişimcilerin, hayat sigortası şirketlerinin, bankaların, ve diğer ilgili şirketlerin, uzlaşma, iş birliği ve dayanışma içinde çalışmaları ilkelerine dayanmaktadır. Bu teze konu olan modelde, nihai amaç, küçük tasarruflarla sermaye teşkil etme, tasarrufları verimli bireysel girişimlere yönlendirerek, genel üretim düzeyini artırma, ekonomik gelişmeyi hızlandırmaktır. Düşünülen bu hedeflerin gerçekleştirilmesinin mümkün olacağı, dünyadaki başarılı uygulamalardan çok açık olarak görülmektedir. Hayat sigortası tekniğine dayalı uygulamalar, uzun zamandan beri gelişmiş ülkelerde başarı ile yapılmakta ve büyük faydalar sağlanmaktadır. A.B.D'de hayat sigorta şirketlerinin ve özel emeklilik fonlarının varlıklarının değeri, 2000 yılı sonunda, 7.773.945.000.000 dolara ulaşmıştır. Türkiye'de batıdaki gibi hayat sigortası ürünlerinin piyasada olmasına rağmen, ülkemizde yüksek enflasyondan dolayı ulaşılması gereken büyüklüğe ulaşılamamıştır. Bu tez çalışmasında, bireysel girişimlerin finansmanında kullanılacak hayat sigortası modelinin ana yapısı, bireysel girişimlere endeksli birikimli sigorta tarifesi adı altında, hayat sigortası tekniğine dayalı, enflasyonun etkisini elimine eden, formüller ile inşa edilmiştir. İnşa edilmiş olan modelin çalışması, sayısal olarak test edilmiştir. Modelin Türkiye'de uygulanabilirliği ve beklenen etkileri, hukuki ve ekonomik şartlara bağlı olarak incelenmiş ve uygulanabilir olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışma ile inşa edilmiş olan model uygulandığı taktirde, büyük miktarda uzun vadeli hayat sigortası fonları yaratacağı (Türkiye için tahmin edilen potansiyel fon büyüklüğü 153.000.000.000 dolar), bu fonların, Türkiye'de fon yetersizliklerinden kaynaklanan ekonomik krizleri önleyeceği, bankalara kaynak sağlayarak, faiz oranlarına istikrar kazandıracağı, yatırımları artırarak reel sektöre canlılık kazandıracağı öngörülmektedir. Working of the life insurance model, which is indexed on the individual attempt and which is mathematically formulated and proposed in this thesis study depends on the principles of working of individual entrepreneurs, life insurance companies, banks and other related companies within an agreement, collaboration and solidarity. The final purpose in the model, which is the subject matter of this thesis, is to compose capital through the small savings, by orienting the savings into the productive individual enterprises to increase the general production level, to accelerate the economical development. It is seen very explicitly from the successful implementations all over the world that it shall be possible to realize these considered targets. The implementations basing on life insurance technique have been performed with success in developed countries for a long time and thus major benefits have been obtained. The value of the assets of the life insurance companies and private retirement funds in USA reached to 7,773,945,000,000 Dollars at the end of 2000 year. Despite the fact that the life insurance products take place at the market in Turkey just as it is the case for the western world, because of the high inflation in our country, the required hugeness has not been reached yet. In this thesis study, the main structure of the life insurance model that shall be used in financing of individual enterprises was built with formulas, which eliminate the effect of inflation basing on the life insurance technique under the name of accumulated insurance tariff, which is indexed on the individual enterprises. Working of the built model was tested in numeric manner. The capability to implement the model in Turkey and its expected effects were investigated in line with legal and economical conditions and it was concluded that it could be implemented. If the model which was built by this study is to be applied, it is envisaged that it would create long term life insurance funds at huge amounts (The bigness of the potential fund which is estimated for Turkey is 153,000,000,000 Dollars), that these funds would prevent the economical crisis caused by the fund insufficiencies in Turkey, by providing the banks with the resource it would create a consistency in interest rates, by increasing the investments, it would bring a vividness to the real sector.
Keywords: Hayat Sigortaları_Finans