İstanbul’un Anadolu Yakası’ının kentsel vejetasyonu - Altay, Volkan (My University, 2009)
İSTANBUL’UN ANADOLU YAKASI’NIN KENTSEL VEJETASYONU İstanbul’un Anadolu Yakası’nın kent vejetasyonunu analiz etmek ve birlikler halinde sınıflandırmak amacı ile yapılan bu çalışma, Braun-Blanquet metodu ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, araştırma alanında dağılım gösteren toplam olarak oniki adet birlik ve onüç adet bitki grubu tesbit edilmiştir. Birliklerden altısı ilk defa tarafımızdan tanımlanmış olup, bilim dünyası için yenidir. Tesbit edilmiş bulunan birlik ve bitki grupları şunlardır: Lamio purpurei – Calenduletum arvensis Ass. Nova Birliği Erodio malacoidis – Asphodeletum fistulosi Ass. Nova Birliği Lathyro digitati – Asphodeletum aestivi Ass. Nova Birliği Dauco guttati – Centauretum diffusae Ass. Nova Birliği Lepidio graminifolii - Diplotaxetum tenuifoliae Ass. Nova Birliği Cirsio polycephali – Inuletum viscosae Ass. Nova Birliği Silybo – Urticetum Br.-Bl. (1931) 1936 em. Br.-Bl. & al. 1951 Birliği Cardario drabae – Agropyretum repentis Müler & Görs 1969 Birliği Galio – Conietum maculati Riv.- Mart. ex G. Löpez 1978 Birliği Chenopodio albi – Amaranthetum blitoidis Carretero, 1995 Birliği Phillyrea latifola – Laurus nobilis Quezel, Barbero & Akman, 1980 Birliği Querceto – Pistacietum lentisci Schwarz, 1936 Birliği Sarcopoterium spinosum Bitki Grubu Erica manipuliflora Bitki Grubu Tordylium apulum Bitki Grubu Sinapis arvensis Bitki Grubu Rapistrum rugosum Bitki Grubu Carduus pycnocephalus subsp. albidus Bitki Grubu Carduus nutans Bitki Grubu Centaurea iberica Bitki Grubu Centaurea solstitialis subsp. solstitialis Bitki Grubu Rumex crispus Bitki Grubu Ammi visnaga Bitki Grubu Cichorium intybus Bitki Grubu Parietaria judaica Bitki Grubu Bu birliklerin floristik, ekolojik ve sintaksonomik analizleri yapılmış, araştırma alanında, sinkorolojik dağılımları verilmiştir. Maruz kaldıkları antropojenik tahribatın derecesi, Hemerobi Skalası ile açıklanmıştır. Birliklerin oluşum ve gelişim koşulları ortaya konmuş ve irdelenmiştir. Bu vejetasyonun tahribatının önlenmesi, ya da en azından, mevcut durumunun korunması için alınması gereken tedbirler, öneriler şeklinde sunulmuştur.

THE URBAN VEGETATION OF ISTANBUL-ANATOLIAN SIDE This study aims to analyse and classify the urban vegetation distribution as associations in the Anatolian Side of İstanbul. Braun-Blanquet method was used for classification. As a result of the study, a total of 25 associations and plant groups (twelwe associations and thirteen plant groups) distributing in the study area was found. Six of these associations have been idendified for the first time and they are new for the scientific world. These associations and plant groups are as follows: Lamio purpurei – Calenduletum arvensis Ass. Nova Erodio malacoidis – Asphodeletum fistulosi Ass. Nova Lathyro digitati – Asphodeletum aestivi Ass. Nova Dauco guttati – Centauretum diffusae Ass. Nova Lepidio graminifolii - Diplotaxetum tenuifoliae Ass. Nova Cirsio polycephali – Inuletum viscosae Ass. Nova Silybo – Urticetum Br.-Bl. (1931) 1936 em. Br.-Bl. & al. 1951 Ass. Cardario drabae – Agropyretum repentis Müler & Görs 1969 Ass. Galio – Conietum maculati Riv.- Mart. ex G. Löpez 1978 Ass. Chenopodio albi – Amaranthetum blitoidis Carretero, 1995 Ass. Phillyrea latifola – Laurus nobilis Quezel, Barbero & Akman, 1980 Ass. Querceto – Pistacietum lentisci Schwarz, 1936 Ass. Sarcopoterium spinosum Plant Group Erica manipuliflora Plant Group Tordylium apulum Plant Group Sinapis arvensis Plant Group Rapistrum rugosum Plant Group Carduus pycnocephalus subsp. albidus Plant Group Carduus nutans Plant Group Centaurea iberica Plant Group Centaurea solstitialis subsp. solstitialis Plant Group Rumex crispus Plant Group Ammi visnaga Plant Group Cichorium intybus Plant Group Parietaria judaica Plant Group The floristical, ecological and syntaxonomical analyses of these associations were realized and their distributions in the study area were given. The degree of the anthropogenic damage on them was explained by the Hemerobie Scale. The formation and development conditions of the associations were described and discussed. Protection aganist damage of this vegetation or at least protection of the existent situation were presented as suggestions.
Keywords: İstanbul_Anadolu Yakası; Kentsel Vejetasyon