Doctors’ knowledge level and attitudes concerning avian influenza - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Giriş: Kuş gribi olguları Türkiye’de saptanmış, insan ölümleri bildirilmiştir. Çalışmamızın amacı hekimlerin kuş gribi hakkındaki bilgi düzeyleri, tutum ve davranışlarını araştırmaktır. Yöntem: İstanbul’un Üsküdar ilçesinde, 2006 yılında seksen ikisi üniversitede, 46’sı devlet hastanesinde ve 44’ü birinci basamakta çalışan toplam 172 hekime bir anket formu uygulandı. Bulgular: Katılan hekimlerin %27’si pratisyen, %31’i uzman, %42’si asistan hekimdi. Erkek/Kadın dağılımı %48.3/51.7 şeklinde olup ortanca yaş değeri 32(23-53) ’di. Ortalama bilgi puanı 14.4±4.4 olup hekimlerin %15.9’u düşük, %77’si orta, %7’si yüksek bilgi düzeyine sahipti. Bulaş yolları (%94), insandaki belirtileri (%94), koruyucu önlemler (%89) iyi bilinmekteydi. Kuş gribinin etkeni, tedavinin zamanlaması, antiviral ilaçlar daha az biliniyordu. Pratisyen hekimlerin bilgi düzeyinin uzman ve asistanlara göre daha yüksek olduğu ve kendilerini danışmanlık vermede daha yeterli hissettikleri belirlendi; danışmanlık için %53’ü kendisini yeterli, %74’ü ise sorumlu hissediyordu. Hekimlerin yarısı yumurta ve tavuk yeme alışkanlıklarında azalma olduğunu belirtti. Sonuç: Hekimler, hastalığın öldürücülüğünün ve virüsün yayılımının engellenmesi için gerekli olan erken tanı ve erken tedavi için daha fazla bilgiye ihtiyaç duymaktadır.

Objective: Avian influenza cases have been detected in Turkey and human deaths have been reported. The aim of this study was to investigate the knowledge, attitudes, and behaviour of doctors concerning avian influenza. Method: A questionnaire was applied to a total of 172 doctors, 82 in the university, 46 in the state hospital and 44 in primary care clinics, in a district of Istanbul, in 2006. Results: The participant doctors were general practitioners(GPs) (27%), specialists(31%), and residents(42%). The male/female ratio was 48/52% and the median age value was 32(23-53). The mean knowledge score was 14.4±4.4; 15.9% of the doctors had low, 77% medium, 7% high knowledge level. Transmission (94%), symptoms in humans (94%) and preventive measures (89%) were well-known. The agent of avian flu, timing of the treatment, antiviral agents were less well-known. The GPs were more knowledgeable and felt more competent than the specialists and residents to give counselling; 53% felt competent and 74% responsible to give counselling. Half of the participants revealed a decrease in their habit of eating egg and chicken. Conclusion: Doctors need more information to enable early diagnosis and an early start to the therapy which would help to decrease fatality and to prevent the spread of the virus.
Doktorların kuş gribi hakkında bilgi düzeyi ve tutumları
Keywords: Genel ve Dahili Tıp