Furkan suresi’nin din eğitimi açısından değerlendirilmesi - Şen, Mesut (My University, 2007)
FURKAN SÛRESİ’NİN DİN EĞİTİMİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Araştırmamızın konusu, Furkan Sûresi’ni din eğitimi açısından incelemektir. Din eğitimi ile kastettiğimiz ise, İslam eğitimidir. Araştırmamızda tefsir ve eğitim kitapları, kaynak kitaplarımızı oluşturdu. Araştırmamızı iki açıdan yaklaşarak yapmaya çalıştık: Birincisi: Her bir ayet insanlığı nasıl yaşamaları konusunda eğitmekte olduğuna göre Yüce Allah her bir ayetle bize neyin eğitimini veriyor. İkincisi: Bu eğitimi nasıl veriyor yani hangi eğitim yolunu kullanıyor. Araştırmamız yedi bölümden oluşmaktadır: Giriş bölümünde, araştırmanın konusu, metodu ve amacı; 2. bölümde, Furkan Sûresi’nin Arapçası ve meali, Furkan kelimesi ve Furkan Sûresi’nin genel özellikleri; 3. bölümde, iman esasları; 4. bölümde, din eğitimi açısından dikkat çeken kavramlar ve konular; 5. bölümde, müminlerin özellikleri; 6. bölümde, Din eğitimi açısından Sûre’den çıkarılacak neticeler; 7. bölüm de sonuç bölümüdür. Araştırmamızda vardığımız sonuçları kısaca ifade edecek olursak şunları söyleyebiliriz: Din eğitiminin önceliği, iman esaslarını yerleştirmek olmalıdır. İman bilinci, ahlak ve ibadet bilincini peşinden getirecektir. Sûrede, örnekler vermek, gözleme sevk etmek, eğitimi zamana yaymak, kişinin kapasitesini hesaba katmak, uzun vadeli hedeflere yönlendirmek, arkadaş ve çevre bilinci vermek, özür dileyebilme ve dua etme şuuru kazandırmak, din eğitimi açısından dikkat çeken hususlardır. Ayrıca Kur’ân-ı Kerim’in bir çok yerinde olduğu gibi, Furkan Sûresi’nde de gerçek müminlerin vasıfları sayılmakta ve tam bir mümin profili çizilmektedir. SYNOPSIS THE ANALYSİS OF THE SURA OF FURKAN İN THE RESPECT OF RELİGİOUS EDUCATİON The subject of our research is to analyse the Sura of Furkan in the respect of religious education.What is mentioned by religious education is Islamic education. The research is based on the interpretation and educational books. We approach the subjects in two ways:one is that, as all of the verses of Koran are intended to educate the humanbeings on how to live,Allah instructs us with every single verses of Koran.And the second way is that how Allah gives us this education and which educational methods He uses. Our research consists of seven parts.In the introduction part,the topic,method and theaim of the research are included.In the second part the Arabic Version of the Sura of Furkan and its purport,the word “Furkan” and the general specialities of the Sura of Furkan are covered.In the third part,the bases of faith are excplained.The fourth part is about the outstanding subjects and matters.The fifth part tells about the qualities of believers.In the sixth part,the points to be deduced from the sura are mentioned.And the last part is the conclusion part. We can summarise the research by these following statements: The aim of religious education should be to consolidate the bases of the religion.If it happens,being moral,consciousness of believing happen naturally. The salient pinpoints in the Sura of Furkan are exemplification,making the time broader for the educational process,the awareness of friendship and environment,the ability of apologising and praying and knowing one’s own limits. Besides,as in most of the parts of Koran,the qualities of the real followers of Islam are in the Sura of Furkan.

ZUSAMMENFASSUNG AUSWERTUNG DES SURA FURKAN AUF DİE HİNSİCHT DES RELİGİÖSE ERZİEHUNG. Unserer Thema ist, die Untersuchung des Sura Furkan, die Auf der Grundlage der religiösen Erziehung bassiert. Wir meinen mit der religiösen Erziehung, die islamische Erziehung. Unsere ganze Analyse baut auf der Grundlage der........ und der pädagogische Literatur. Wir haben unsere Untersuchungen aus zwei verschiedenen perspektiven erstellt. 1-Jeder Vers im Koran erzieht und lehrt die Menschen wie sie leben sollen. Was will Allah uns mit jedem Vers uns lehren. 2-Wie wird diese Erziehung vermittelt und angewendet. Unsere Untersuchung besteht aus 7 Kapiteln. 1-Einleitung: Thema der Untersuchung, Methoden und Zwecke. 2-Das Sura Furkan und ihre Bedeutung. Die Bedeutung des Worts Furkan und die Kernaussage dieses Sura. 3-Die Grundauszüge des Glaubens. 4-Die wichtigen Fachwörter und die Themen für eine islamischen Unterweisung. 5-Die wichtigen Merkmale der Gläubigen. 6-Die Auswertung aus der Sura Furkan zur islamischen Erziehung. 7-Das Ergebnis Wenn wir unsere Untersuchungsergebnisse kurz erläutern dürften. Können wir folgendes sagen: Der Grundsatz der religiösen Erziehung soll die Ausprägung der Glaubensinhalte vermitteln. Der Glaube bringt mit sich einen guten Chrakter und die Verpflichtungen gegenüber Allah. Die Sura Furkan übermittelt aus der sicht der Erziehung , wie die Bildung sich aufmehrere Jahre ausweitet, wie das Freundschafts und Umweltgefühl sowie Gebetsbewustsein vermittelt wird, wie die längerfristige Ziele zu lenkt sind,wie man die persöhnliche Kapazität mit in Betracht zieht und Beispiele für diese gibt. Im Koran wird aufgezählt,wie der gläubige Muslim sich verhalten sollte, wie es auch im Sura Furkan der Fall ist.
Keywords: Din Eğitimi; İslam Dini; Sureler_İslam Dini