Peçevi tarihi: 46b-80a metin, dizin, özel adlar sözlüğü) - Gürışık, Bihter (My University, 2005)
Peçevî Tarihi üzerine hazırlanan bu çalışma, giriş, imla hususiyetleri, metin, dizin, özel adlar dizini, sonuç ve tıpkıbasım olmak üzere yedi bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, eser hakkında çok kısa bir bilgi, tezin yazılış amacı ve içeriği yer almaktadır. Tezin hazırlanış aşamasında izlenen yöntem, yine birinci bölümde ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, eserin imla hususiyetlerine, ayrıntılı olmamak suretiyle değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, Peçevi Tarihi'nin Bağdat Köşkü 206 numaralı yazma nüshasının 46/ b - 80/ a arasındaki varaklarının transkripsiyonu ve eserin farklı diğer nüshası ile tenkitli neşri bulunmaktadır. Çalışmanın dördüncü bölümünde Veliyüddin Efendi nüshasının 54/ a-68/ b arasındaki varaklarının transkripsiyonlu neşri bulunmaktadır. Beşinci ve altıncı bölümde metinde geçen bütün kelimelerin, özel isimler de dahil olmak üzere, dizini yapılmıştır. Hazırlanan bu dizindeki tüm kelimeler, anlamlandırılmıştır. Çalışmanın yedinci bölümünde, özel adlar sözlüğü yapılmış, özel adlar sözlüğünden sonra çalışmaya Sonuç kısmı eklenmiştir. Çalışmanın sonuna ise üç metnin tıpkıbasımı eklenmiştir This work which is prepared on The History of Peçevi has seven chapters. Introduction, spelling properties, text, index, index of personal names, conclusion and original copies are chapters of this work. Short explanation about the work, purpose and content of thesis are in the first chapter. The method which is followed at the preparing phases of the thesis is also explained in the first chapter. Spelling properties of work are mentioned in the second chapter. The mentioning of spelling properties is not detailed. Transcription of sheets of The History of Pecevi is in the third chapter. Transcription of these sheets are between 46/ b and 80/ a of Bagdat Köşkü copy numbered 206. In addition to this, comparative text with the other two copies is in the third chapter. Transcription of sheets which are between 54/ a and 68/ b of Veliyüddin Efendi copy is in the fourth chapter. There is index of all words in the work including personal names in the fifth and sixth chapters. In this chapter, all words of the work are given a meaning. Personal names dictionary is prepared in the seventh chapter. After the personal names dictionary, conclusion part is added to the work. Original copies are added to the end of the work.
Keywords: Peçevi Tarihi