Protesto hareketlerinin siyasi sonuçları - Ülger, Uğur (My University, 2022)
Siyasal katılma yollarından biri olan protesto, yurttaşların herhangi bir aracıya ihtiyaç duymaksızın, taleplerini doğrudan dile getirebildikleri bir yöntemdir. Protesto taleplerinin gerçekleşip gerçekleşmemesi ise hem protestolara hem de siyasal süreçlere dair değişkenlerden etkilenmektedir. 2007-2014 yılları arasında Türkiye’de gerçekleşen protestolara odaklanan bu çalışmanın temel varsayımı, temsili demokrasinin bir sonucu olarak, protesto ve toplumsal hareketlerin yeterince kararlı ve geniş bir kalabalığı seferber edebildiği takdirde taleplerini gerçekleştirebileceğidir. Kaynak Seferberliği Kuramı ve Siyasal Süreç yaklaşımının esas alındığı bu çalışmada, gazete arşiv taramasından elde edilen verilerle oluşturulan grafiklerdeki protestoların taleplerinin hangi oranda gerçekleştiği araştırılmış ve bu noktada etkili olan dinamikler tartışılmıştır. 1980’lerden başlayarak kendini gösteren neoliberalizm ve otoriter devletçiliğin toplumsal hareketler de dâhil olmak üzere tüm toplumsal süreçlerde etkili olduğu görülmüştür. Siyasal süreçlerin hem protestoların ortaya çıkışında hem de sonuçlarında etkili olan en önemli değişken olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Protest, one form of political participation, is a method by which citizens can express their demands directly without the need for an intermediary. Variables related to both protests and political processes have an impact on the fulfillment of protest demands. The basic assumption of this study, which focuses on the protests that took place in Turkey between 2007 and 2014, is that, as a result of representative democracy, protests and social movements can realize their demands if they can mobilize a sufficiently determined and large crowd. In this study, which is based on the Resource Mobilization Theory and the Political Process approach, the rate at which the demands of the protests are realized in the graphics created with the data obtained from the newspaper archive scanning and the dynamics that are effective at this point are discussed. It has been seen that neoliberalism and authoritarian statism, which have emerged since the 1980s, are effective in all social processes, including social movements. It has been concluded that political processes are the most important variable that is effective both in the emergence and results of protests.
Keywords: Consequences of Social Movements; Kamu yönetimi; Politcal Process; Political science; Protestolar; Protestoların Sonuçları; Protests in Turkey; Public administration; Siyasal bilim; Siyasi Süreç Protests; Social Movements; Toplumsal Hareketler; Türkiye’de Protestolar