İşkoliklik ve iş özel yaşam dengesi ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik bir araştırma - Erdoğu, Aslıhan Gönülal (My University, 2013)
Son yıllarda globelleşen dünya ve rekabetin artışı ile birlikte iş hayatının işgörenler için daha fazla önem kazanması ve işgörenlerin işten beklentilerinin artması, işgörenlerin yaşamında işin merkezi bir konum kazanmasına ve işkoliklik kavramının oluşmasına neden olmuştur. İşkoliklik işverenler tarafından çoğu zaman olumlu algılansa da iş özel yaşam dengesine olumsuz etkileri işgörenler ve işverenler açısından istenmeyen neticelere yol açabilir. Günümüzde halen, iş hayatında meydana gelen sorunlarla mücadele, iş ve özel yaşam kalitesini iyileştirmek üzerine yapılan çalışmalar, zaman zaman yeterli olmamaktadır. İş hayatındaki düzenlemelere ek olarak işgörenlerin niteliği incelenmeye başlanmıştır. Örgütlerde işgörenlerin bireysel performanslarını arttırmak için iş özel yaşam dengeleri ve işkoliklik seviyeleri ve sonuçları incelenmektedir. Özellikle iş özel yaşam dengesi ve kalitesini arttırmak işgörenlerin bireysel perfomansları ile doğrudan ilgilidir. Bu bağlamda tez konumuz olan işkoliklik ve iş özel yaşam dengesi ilişkisi, çalışma yaşamının kalitesini artırma açısından da oldukça önemli bir noktaya ulaşmıştır. Tez çalışmamız kapsamında, rastgele örneklem yöntemi ile seçilen ve özel şirketlerde çalışan, 110 kadın ve 146 erkek olmak üzere 256 işgören üzerinde yapılmış ve sınırlandırılmıştır. Yapılan araştırma kapsamında, işkolik olarak tespit edilen işgörenlerden iş özel yaşam dengesi, iş-aile çatışması boyutunda bozulan işgörenlerde işten ayrılma niyetinde artış ve iş-aile zenginleştirmesi boyutunda desteklenen işgörenlerde ise işten ayrılma niyetinde azalma tespit edilmiştir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde giriş, araştırmanın önemi ve amacı anlatılmıştır. İkinci bölümde işkoliklik hakkında literatür araştırması yapılmış, kavramsal boyutta işkoliklik incelenmiştir. Üçüncü bölümde iş özel yaşam dengesi literatür araştırması yapılmış, sebepleri, sonuçları ve önlemleri ile iş özel yaşam dengesi iş-aile çatışması ve iş-aile zenginleştirmesi alt boyutları özelinde incelenmiştir. Dördüncü bölüm ve devamında beşinci bölümde araştırmanın bulguları incelenmiş, sonuçlarına ve örgütsel boyutta önerilere yer verilmiştir. koliklik, İş Özel Yaşam Dengesi, İşten Ayrılna Niyeti

In recent years, together with the hightened competition and globalization, increase in the importance of working life and the expectations of workers caused the work became a central position in their life and concept of workaholic emerged. Although workaholism mostly has been accepted as a positive behavior by companies, due to the negative effects on life-work balance, it could cause undesirable results. The studies about improving life-work balance and the economical and technological developments are not always enough. Therefore, in addition to the new arrangements of work life, the characteristics of workers have also been studied. In order to increase the individual performance of workers, their work-life balance and workaholism level and its cause and effect have been investigated. Especially, increasing the work and life balance level and quality of workers is positively related with their individual performance. In this respect, our thesis subject of workaholism and its relationship between work and life balance is very important data both for the organizations and the workers, in terms of increasing their performance and the quality of work life. This research has been carried out with a sample group of 110 female and 146 male workers, who are working in private sector. Within the limits of the research, the intention to leave the job of the workaholiscs who have work-family conflict is positively increasing and the intention to leave the job of the workaholics who have work-family enrichment is negatively decreasing. The study consists of five parts. The first part is called introduction which explains the importance and the purpose of this research. In the second part, literature investigation and conceptual investigation of workaholism has been carried out. In the third part, work-life balance has been covered by performing literature analysis and bringing up its cause and effect and measures, and reviewed in terms of work-family conflict and work-family enrichment sub categories. In the fourth and fifth parts, the data of research has been investigated and the results and the suggestions have been presented. Workaholism, Work Life Balance, Intention to Leave the Job
Keywords: Endüstriyel İlişkiler; Endüstriyel Yönetim; İş Disiplini; İş Yaşamı Kalitesi; Özel Hayat