Ebeveynlerin riskli oyunlara izin verme düzeyleri ile 48-72 aylık çocukların duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Yirik, Esra (My University, 2022)
Bu araştırma okul öncesi eğitim kurumlarına devam etmekte olan 48-72 aylık çocukların ebeveynlerinin riskli oyunlara izin verme düzeyleri ile bu çocukların duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla, nicel araştırma yöntemlerinden karşılaştırmalı ilişkisel tarama modeli kullanılarak yapılmıştır. Ayrıca ebeveynlerin riskli oyunlara izin verme düzeylerinin ve çocukların duygu düzenleme becerilerinin ebeveynin cinsiyeti, yaşı, öğrenim durumu, çalışma durumu ve çocuğun cinsiyeti, yaşı, doğum sırası ve toplam çocuk sayısı değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Ebeveynlerin riskli oyunlara izin verme düzeylerini belirlemek için Ünüvar ve Kanyılmaz(2017) tarafından geliştirilen; 4 alt boyutlu, 21 maddeden oluşan ve Cronbach’s alfa iç tutarlılık katsayısı .88 olan Riskli Oyunlara İzin Verme Ölçeği, çocukların duygu düzenleme becerilerini ölçmek için orjinali Shields ve Cicchetti(1997) tarafından geliştirilen, Türkçe’ye uyarlaması Batum ve Yağmurlu(2007) tarafından yapılan 2 alt boyutlu, 24 maddeden oluşan ve Cronbach’s alfa iç tutarlılık katsayısı duygu düzenleme alt boyutu için .73, değişkenlik-olumsuzluk alt boyutu için ise .75 olan Duygu Düzenleme Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan, katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik toplamda 8 sorudan oluşan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Kağıthane ilçesindeki 48-72 aylık çocuklar ve ebeveynleri oluşturmuştur. Örneklemi ise 2021-2022 eğitim öğretim yılında, İstanbul ili Kağıthane ilçesindeki, bünyesinde anasınıfı bulunan devlet okullarından basit seçkisiz örnekleme yöntemine dayalı olarak seçilen, normal gelişim gösteren 377 çocuk ve bu çocukların ebeveynleri oluşturmuştur. Toplanan verilerin çözümlenmesi için istatistik paket kullanılmıştır. Ulaşılan verilerin normal dağılım göstermediği tespit edildiği için verilerin analizinde non-parametrik vi çözümleme yöntemlerinden; fark testleri için Mann Whitney U ve Kruskall Wallis H testleri; ilişki testi için Spearman Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ebeveynlerin riskli oyunlara izin verme ölçeğinin ‘Az Riskli Yüksekliklerde Oyun’ alt boyutundan aldıkları puanlar ile 48-72 aylık çocukların duygu düzenleme becerileri ölçeğinin; ‘Değişkenlik-Olumsuzluk’ alt boyutundan aldıkları puanlar arasında düşük ve negatif yönlü; ‘Duygu Düzenleme’ alt boyutundan aldıkları puanlar ile düşük ve pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ebeveynlerin riskli oyunlara izin verme düzeylerinin; ebeveynin cinsiyeti, öğrenim durumu, çalışma durumu ve çocuğun yaşı değişkenlerine göre farklılaştığı; ebeveynin yaşı, çocuğun cinsiyeti, doğum sırası ve toplam çocuk sayısı değişkenlerine göre ise farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. 48-72 aylık çocukların duygu düzenleme beceri düzeylerinin; ebeveynin öğrenim durumu, çocuğun cinsiyeti ve çocuğun yaşı değişkenlerine göre farklılaştığı; ebeveynin cinsiyeti, yaşı, çalışma durumu, çocuğun doğum sırası ve toplam çocuk sayısı değişkenlerine göre ise farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda öneriler sunulmuştur.

The purpose of the study is to investigate the relation between emotion regulation skills of 48-72 months old children attending pre-school education institutions and parents’ level of allowing risky play. In this study comparative relational screening model which is one of the quantitative research methods is used. In addition, it is investigated whether the parents' level of allowing risky play and children's emotion regulation skills are affected by the parent's gender, age, education level, employment status, and the child's gender, age, birth order, and the total number of children. As data collection tools, “Risky Game Allowance Scale” was developed by Unuvar and Kanyilmaz(2017), “Emotion Regulation Checklist” was originally developed by Shields and Cicchetti (1997), adapted into Turkish by Batum and Yagmurlu (2007) and “Personal Information Form” prepared by the researcher, are used. The population of the research consisted of 48-72 months old children and their parents in Kagithane district of Istanbul. The sample of the research consists of 377 children with normal development and their parents, who were selected based on the simple random sampling method from public schools in Kagithane district of Istanbul province in the 2021- 2022 academic year. A statistical package program is used to analyze the collected data. Since the obtained data do not show normal distribution, among non-parametric analysis methods Mann Whitney U and Kruskal Wallis H tests are used for the difference tests, and the Spearman Correlation Analysis is used for the relation test. According to the results, there is a low and positive relationship between the level of parents' allowing low-risk games and the emotion regulation scores of 48-72 months old children, and a low and negative relationship with lability-negativity scores. viii The study shows that while parents’ level of allowing risky games changes according to the parent's gender, educational status, employment status, and the age of the child, the level does not differ according to parents’ age, child’s gender, birth order and the total number of children. The study also reveals that emotion regulation skill levels of 48-72 months old children differ according to the parent's educational level, the gender of the child, and the age of the child, however, it does not change according to the gender, age, employment status of the parent, the gender of the child and the total number of children. Suggestions are presented in line with the results.
Examination of the relationship between parents' levels of allowing risky play and the emotion regulation skills of 48-72 months children
Keywords: Duygu Düzenleme; Early Childhood; Education; Eğitim; Emotion Regulation; Erken Çocukluk Risky Play; Riskli Oyun