İçsel pazarlama faaliyetlerinin çalışan motivasyonu üzerine etkisi ve jenerasyonlar üzerine bir araştırma - Güner, Merve (My University, 2019)
İşletmelerin başarılarını etkileyen en önemli faktörlerden biri olan çalışanperformansını ve motivasyonunu arttırmak, son dönemlerde örgütlerin fazlasıylaüstünde durduğu konulardandır. İşletmeler çalışan performansını ve motivasyonunuarttırabilmek için çalışanlarını da müşteri olarak görüp onlara yönelik pazarlamastratejileri geliştirmektedir. Çalışanlara uygulanan bu içsel pazarlama stratejileri ileçalışan performansının yanı sıra aynı zamanda işletme performansına da olumlu katkıyapılmaya çalışılmaktadır.İçsel pazarlama ve motivasyon pazarlama alanında yeni kavramlar olmasa bileson yıllarda rekabet, iş yapış şekli ve çalışan ihtiyaçlarının değişmesi gibi sebepler ileişletmelerin daha fazla üzerinde durduğu kavramlar olmaya başlamıştır. Aynı zamandaçalışan ihtiyaçlarının ve motivasyon şekillerinin farklılaşmasındaki sebeplerden biri deçalışanların doğduğu ve büyüdüğü dönem olarak görülmektedir. Benzer özellik taşıyaniigruplar da jenerasyon olarak adlandırılmaktadır ve iş yaşamındaki farklılıklarınyönetilmesindeki etkileri oldukça fazladır.Bu çalışma, içsel pazarlama faaliyetlerinin çalışan motivasyonu üzerindekietkisini ve bu etkinin jenerasyonlara göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemekamacıyla yapılmıştır.Çalışma nicel bir araştırmadır ve veriler online anket yöntemi ile toplanmıştır.Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak 438 katılımcıya ulaşılmış veveriler SPSS 25 paket kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, içsel pazarlama vemotivasyon arasında olumlu ve anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır ve içselpazarlama faaliyetlerinin çalışan motivasyonunu etkilediği görülmüştür. İçselpazarlamanın, motivasyon ölçeğinin alt boyutları olan içsel motivasyon, dışsalmotivasyon ve çalışma koşullarını etkilemekte önemli bir faktör olduğu saptanmıştır.Ayrıca içsel pazarlama ve motivasyon arasındaki pozitif ilişkinin jenerasyonlara görefarklılık gösterdiği de ortaya çıkmıştır. Son olarak jenerasyonlar arasında içselmotivasyon düzeyi ve dışsal motivasyon düzeyi açısından anlamlı bir fark bulunmaziken, çalışma koşulları algısında anlamlı farklar bulunmuştur.

Increasing employee performance and motivation, which is one of the mostimportant factors affecting the success of the enterprises, is one of the subjects that theorganizations have been emphasizing in recent years. In order to increase employeeperformance and motivation, businesses see their employees as clients and developmarketing strategies for them. Along with these internal marketing strategies applied toemployees, employees are trying to make a positive contribution to businessperformance as well as employee performance.Even though there are no new concepts in the field of marketing andmotivation marketing in recent years, the concepts of competition, business conduct andchanges in the needs of the employees have started to be more concepts. At the sametime, one of the reasons that differentiate the needs and motivation of employees is seenas the period in which the employees were born and raised. Groups with similarivcharacteristics are called generations, and their impacts on managing differences inbusiness life are quite high.The aim of this study was to determine the effect of internal marketingactivities on employee motivation and to determine whether this effect differs accordingto generations.The study was a quantitative study and the data were collected by onlinesurvey method. In the study, 438 participants were reached using the easy samplingmethod and the data were analyzed by using SPSS 25 package program.According to the findings of the study, it was found that there was a positiveand significant relationship between internal marketing and motivation and it was seenthat internal marketing activities affected employee motivation. Internal marketing wasfound to be an important factor in influencing internal motivation, extrinsic motivationand working conditions, which are sub-dimensions of motivation scale. In addition, thepositive relationship between internal marketing and motivation was found to differaccording to the generations. Finally, while there was no significant difference betweenthe generations in terms of intrinsic motivation level and extrinsic motivation level,there were significant differences in perception of working conditions.
Keywords: Baby Boomer; BabyBoomer; Generation X; Generation Y; Generations; Internal Marketing; İçsel Pazarlama; Jenerasyonlar; Marketing; Motivasyon; Motivation; Pazarlama; X Jenerasyonu; Y Jenerasyonu