Fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimsel okuryazarlık yeterliklerinin geliştirilmesinde sosyal yapılandırmacı öğretim tasarımı uygulamasının etkisi - Turgut, Halil; Fer, Seval (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2006)
Bu araștırmada, sosyal yapılandırmacı öğretim tasarımı uygulamasının, Fen Bilgisi öğretmen adaylarının bilimsel okuryazarlık yeterliklerinden bilimin doğası ve bilim-teknoloji-toplum ilișkisi anlayıșlarının gelișiminde geleneksel öğretim tasarımı uygulamasından daha etkili olup olmadığı sorgulanmıștır. Fen bilgisi öğretmen adayları ile Fen-Teknoloji-Toplum Dersi bünyesinde bir öğretim dönemi boyunca yürütülen araștırmada “öntest-sontest kontrol gruplu deneme modeli” esas alınmıștır. Öğretmen adaylarının bilimin doğasına ve bilim-teknoloji-toplum ilișkisi anlayıșlarının belirlenebilmesi için “Temel Bilimsel Okuryazarlık Testi (Test of Basic Scientific Literacy) kullanılmıș ve elde edilen veriler nicel olarak analiz edilmiștir. Araștırmanın deney grubunda yer alan öğrenciler, sosyal yapılandırmacı öğretim tasarımında planlanan etkinliklere katılmıșlar, kontrol grubunda yer alan öğrenciler ise geleneksel öğretim tasarımı uygulaması bağlamında öğretmen merkezli, didaktik sunuma dayalı bir süreç izlemișlerdir. Ulașılan sonuçlar, sosyal yapılandırmacı öğretim tasarımı uygulamasının, fen bilgisi öğretmen adaylarının hem bilimin doğası hem de bilim-teknoloji-toplum ilișkisi anlayıșlarının gelișiminde, geleneksel öğretim tasarımı uygulamasından daha etkili olduğunu göstermiștir.
The effect of social constructivist instructional design application to prospective science teachers’ scientific literacy profiencies
Keywords: Bilimsel okuryazarlık, bilimin doğası, bilim-teknoloji-toplum ilşkisi, yapılandırmacılık, öğretim tasarımı