Stabil anjina tanılı bireylerde inspiratuar kas eğitiminin etkinliği - Hüzmeli, İrem (My University, 2020)
1. ÖZETStabil Anjina Tanılı Bireylerde İnspiratuar Kas Eğitiminin EtkinliğiÖğrenci Adı: İrem HÜZMELİDanışman Adı: Doç. Dr. Aysel YILDIZ ÖZERAmaç: Stabil anjina tedavisi ile ilgili kılavuzlarda egzersiz müdahaleleri ile ilgili bilgiler yer alıyorken solunum kas eğitiminin etkinliğine dair bilgiler sınırlıdır. Bu nedenle yaşam kalitesi, fonksiyonel kapasite ve mortalite üzerine etkisi olan stabil anjinada inspiratuar kas eğitiminin yaşam kalitesi, yorgunluk, periferik ve solunum kas kuvveti, efor kapasitesi, depresyon, fonksiyonel kapasite ve kardiyak fonksiyonlar üzerine etkisinin saptanması amacıyla bu çalışma planlanmıştır.Gereç ve yöntem: Yirmi hastaya inspiratuar kas eğitimi maksimal inspiratuar basıncın %30’unda, 20 hastaya 10 cmH2O sabit basınçta 7 gün/ 8 hafta Power Breathe cihazı ile uygulandı. Fonksiyonel kapasite (6-dk yürüme testi), efor kapasitesi (treadmil egzersiz test), solunum fonksiyonları (spirometre), solunum kas kuvveti (ağız basıncı ölçüm cihazı), periferik kas kuvveti (dinamometre), nefes darlığı (Medical Research Council Dispne ölçeği), yorgunluk (Yorgunluk Şiddet Ölçeği), yaşam kalitesi (SF-36 Ölçeği), depresyon (Montgomery Âsberg Depresyon Derecelendirme Ölçeği), kardiyak fonksiyonlar( ekokardiyografi) pre-test (eğitim öncesinde) ve son-test (8. haftanın sonunda) değerlendirildi.Bulgular: Solunum ve periferik kas kuvveti, fonksiyonel kapasite, solunum fonksiyonları, egzersiz kapasitesi açısından gruplar arasında istatiksel farklılık bulundu (p˂0,05). Yorgunluk ve depresyon düzeyini düşürme, yaşam kalitesinin arttırma, kardiyak fonksiyonlar açısından eğitim grubunda daha fazla olumlu farklılık görülse sonuçlar istatiksel açıdan sham grubu ile benzerdi (p˃0,05). Sonuç: Stabil anjina tanılı bireylerde inspiratuar kas eğitimi güvenli ve etkili bir yöntemdir. Bu çalışma stabil anjianada inspiratuar kas eğitiminin etkilerini ortaya koyan ilk çalışmadır. İnspiaratuar kas eğitiminin stabil anjina tanılı bireylerde periferik kas kuvvetini arttırma, egzersiz ve fonksiyonel kapasiteyi arttırma ile sonuçlanmasından dolayı kardiyopulmoner rehabilitasyon programlarına ve rehberlere eklenmesi tavsiye edilir.

2. SUMMARYEffectiveness of Inspiratory Muscle Training in Patient With Stable AnginaStudent Name: İrem HÜZMELİ Name of Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aysel YILDIZ ÖZERObjective: While stable angina treatment guidelines contain information on exercise interventions, they contain limited information on the effectiveness of respiratory muscle training. Therefore, in this thesis; this study was aimed to determine the effect of inspiratory muscle training on quality of life, fatigue, peripheral and respiratory muscle strength, exercise capacity, depression, functional capacity and cardiac functions in stable angina, which has an effect on quality of life, functional capacity and mortality.Material and methods: Twenty patients received inspiratory strength training at 30% of the maximal inspiratory pressure, 20 patients at 10 cmH2O constant pressure for 7 days / 8 weeks with the Power Breathe device. Functional capacity (6-min walking test), exercise capacity (treadmill exercise test), respiratory functions (spirometer), respiratory muscle strength (mouth pressure measuring device), peripheral muscle strength (dynamometer), dyspnea (Medical Research Council Dyspnea scale) , fatigue (Fatigue Severity Scale), quality of life (SF-36 Scale), depression (Montgomery Âsberg Depression Rating Scale), cardiac functions (echocardiography) pre-test (before training) and post-test (at the end of the 8th week) were evaluated.Results: A statistical difference was found between the groups in terms of respiratory and peripheral muscle strength, functional capacity, respiratory functions, exercise capacity (p˂0.05). If there were more positive differences in the trainig group in terms of reducing fatigue and depression levels, increasing quality of life, and cardiac functions, the results were statistically similar to the sham group (p˃0.05).Conclusion: Inspiratory muscle training is a safe and effective method for individuals with stable angina. This study is the first to demonstrate the effects of inspiratory muscle training in patients with stable angina. Inspiratory muscle training is recommended to be added to cardiopulmonary rehabilitation programs and guidelines, as it results in increasing peripheral muscle strength, exercise and increasing functional capacity in individuals with stable angina.
Keywords: egzersiz kapasitesi; exercise capacity; Fizik tedavi; Health; periferik kas kuvveti Stable angina; peripheral muscle strength; Physical therapy; Rehabilitasyon; Rehabilitation; respiratory muscle trainig; Sağlık; solunum kas eğitimi; Stabil anjina