Bir matrisidal şizofreni olgusu - (:unkn) unknown (My University, 1996)
Kişinin kendi annesini öldürmesi, üzerinde çok çalışılan bir konu olmasına karşın mekanizmaları ve güdülerinin ko¬laylıkla tespit edilemediği görülmektedir. Bu yazıda annesini öldüren, dört kişiyi yaralayan ve aya¬ğına ateş ederek parmaklarını kopardıktan sonra götürüldü¬ğü hastanede üçüncü kattan atlayarak intihar girişiminde bulunan ve DSM IV tanı ölçütlerine göre Paranoid Şizofreni tanısı almış bir olgu takdim edilmiştir. Yapılan matrisid çalışmalarının çoğunda, kişilerin olgu¬muzda olduğu gibi, ağır şiddet davranışı gösterdiği, en kü¬çük erkek evlat olduğu, annelerini kendi yatak odalarında öldürdüğü ve annelerine karşı çift değerlikli (ambivalan) bir bağlılık içinde bulundukları bildirilmiştir. Bu makalede, annesini öldürdüğü sırada psikotik bir tablo içinde bulunan, annesini hem kendi varlığına karşı bir tehdit olarak gören hem de aşırı sevgiye bağlı koruma ve kurtarma özellikleri bulunan bir olgu, matrisidal şizofrenik-lerin özellikleri bağlamında tartışılmıştır.