İş akdinin işçiden kaynaklanan geçerli nedenlerle feshi - Haydari, Sevgi Çömlek (My University, 2019)
İş güvencesi konusunda bugüne kadar mevzuatımızda farklı düzenlemeler yapılmıştır. Yürürlükte bulunan 4857 Sayılı İş Kanunu metninde ‘geçerli neden’ tanımı yapılmamış, fakat madde gerekçesinde yapılan açıklamalar ile örnekler verilerek konu açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır. İşçinin davranışları ile ilgili olan bu örneklere bakıldığında, çoğunun İş Kanunu madde 25’te belirtilmiş haklı fesih nedenlerine benzeyen davranış biçimleri olduğu görülmektedir. Dolayısıyla iş akdi feshinin iş hayatında yaratacağı etkiler dikkate alındığında işçi davranışlarından kaynaklanan geçerli fesih nedenlerinin çerçevesinin netleştirilmesi ve haklı nedenle fesih sebeplerinden ayrıştırılması önemlidir. Bu çalışmada ilgili ayrımın netleştirilebilmesi için iş akdinin işçinin davranışlarından kaynaklanan geçerli nedenle feshi konusu işlenmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde, iş akdinin sona erme sebepleri, süreli fesih, geçerli neden kavramları ele alınmış olup ikinci bölümde ise işçinin yetersizliğinden ve davranışlarından kaynaklanan geçerli nedenler üzerinde durulmuş, üçüncü bölümde ise iş akdinin feshine itiraz ve sonuçları değerlendirilmiş olup ayrıca doktrin ve Yargıtay kararları ile desteklenerek bahsi geçen kavramlar somutlaştırılmaya çalışılmıştır.

Various arrangements have been made in our legislation heretofore about job security. In the body of Labor Code No. 4857 in force, the valid termination reasons have not been defined, whereas they are tried to be clarified by giving explanations and examples in the justification of the related code. Looking at these examples of workers' behavior, most of them are in the form which is similar to the justified termination reasons set out in Article 25 of the Labor Code. On the other hand, taking into consideration the effects of termination of employment in business life, it is important to clarify the framework of the valid termination reasons arising from the employee behavior and to divide them from the justified termination reasons.In this study, in order to clarify the relevant distinction, the subject of termination of the employment contract due to the valid reason arising from the behaviors of the worker is discussed. The study consists of three parts. The first part discusses the reasons for termination of employment, term termination, valid reasons. In the second part, the valid reasons arising from the insufficiency and behaviors of the worker are discussed. In the third section, the objections and the results of termination of the employment contract were evaluated and the concepts mentioned were supported by the doctrine and the Supreme Court decisions.
Keywords: Çalışma ekonomisi; Hukuk; İş Güvencesi Job Security; Labor economics; Law; Social security; Sosyal güvenlik