Adolesan Futsal oyuncularında fonksiyonel antrenmanın denge, çeviklik, sürat, reaktif kuvvet ve toparlanma yetisi üzerine etkisinin değerlendirilmesi - Ulu, Mehmet Gafur (My University, 2025)
Adolesan Futsal oyuncularında fonksiyonel antrenmanın denge, çeviklik, sürat, reaktif kuvvet ve toparlanma yetisi üzerine etkisinin değerlendirilmesi Amaç: Bu araştırmanın amacı, adolesan futsal oyuncularında fonksiyonel antrenman programlarının denge, çeviklik, sürat, reaktif kuvvet ve toparlanma yetisi gibi temel fiziksel özellikler üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu çalışma, haftalık olarak düzenlenen fonksiyonel antrenmanların adolesan futsal oyuncularının fiziksel performans parametrelerine katkı sağlayıp sağlamadığını belirlemeyi hedeflemektedir. Bu çalışma, fonksiyonel antrenmanın etkilerini futsala özgü çoklu parametrelerle inceleyen ilk araştırmadır. Çalışma, 11-14 yaş arası erkek futsal oyuncularıyla sınırlıdır. Gereç ve yöntem: Bu araştırmada, ortaokul seviyesinde, 2 yıldır aktif olarak futsal oynayan 11-14 yaş arası erkek sporculardan oluşan bir evren temel alınmıştır. Araştırmanın örneklemini ise İstanbul Beykoz ilçesindeki bir ortaokulun futsal takımında lisanslı 24 gönüllü erkek sporcu oluşturmuştur. Katılımcıların fiziksel performanslarını değerlendirmek amacıyla antropometrik ölçümler ve fiziksel performans testleri yapılmıştır. Fiziksel performans testleri ise yıldız denge testi, ilinos çeviklik testi, 20 metre sürat testi ve çoklu sıçrama testi kalp atım hızı toparlanma testlerinden oluşmuştur. Veri toplama sürecinde, Etik Kurul onayı alınmasının ardından İstanbul Beykoz ilçesindeki bir ortaokulun futsal salonunda gerekli izinler dahilinde testlere katılımı sağlanmıştır. Toplanan verilerin analizinde, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programının 25.0 versiyonu kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmanın bulguları, 8 haftalık antrenman programının katılımcıların fiziksel performanslarında anlamlı gelişmeler sağladığını göstermiştir. Yıldız denge testinde araştırma grubunun uzanma mesafelerinde kontrol grubuna kıyasla daha yüksek ortalama değerlere ulaştığı gözlemlenmiştir. İllinois çeviklik testinde, 10 m uzunluğunda 5 metre genişliğinde oluşturulan alanda oluşturulan alanda 40 m düz koşu 20 metre slalom hareketlerini daha hızlı ve doğru tamamlayan sporcular, çeviklik seviyelerinde belirgin bir artış sergilemiştir. Sürat testinde, 20 metrelik koşularda süreler kısalarak hızda artış sağlanmıştır. Toparlanma düzeyleri Kalp atım toparlanma hızı testi sonucunda toparlanma düzeylerinde hızlanma olmuştur. Sonuç: Bu araştırma sonuçlarına göre , 8 haftalık fonksiyonel antrenman programının 11-14 yaş aralığındaki futsal oyuncularının denge, çeviklik, sürat ve reaktif kuvvet ve toparlanma düzeyleri performanslarını olumlu yönde geliştirdiği söylenebilir.

Evaluation of the effects of functional training on balance, agility, speed, reactive strength and recovery ability in adolescent futsal players Objective: The aim of this study was to investigate the effects of functional training programs on basic physical characteristics such as balance, agility, speed, reactive strength and recovery ability in adolescent futsal players. This study aims to determine whether weekly functional training contributes to the physical performance parameters of adolescent futsal players. This study is the first to examine the effects of functional training on multiple futsal-specific. The study's sample is restricted to male futsal players between the ages of 11 and 14. Material and method: This study is based on a universe consisting of male athletes between the ages of 11-14 who have been actively playing futsal for 2 years at the secondary school level. The sample of the study consisted of 24 licensed volunteer male athletes in the futsal team of a secondary school in the Beykoz district of Istanbul. Anthropometric measurements and physical performance tests were conducted to evaluate the physical performance of the participants. Physical performance tests consisted of the star balance test, Ilinos agility test, 20 meter speed test and counter movement jump test heart rate recovery tests. During the data collection process, after obtaining the approval of the Ethics Committee, participation in the tests was provided in a futsal hall of a secondary school in the Beykoz district of Istanbul within the scope of the necessary permissions. SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) program version 25.0 was used in the analysis of the collected data. Conclusion: This research shows that an 8-week functional training program positively improves the balance, agility, speed, reactive strength and recovery levels of futsal players between the ages of 11-14.
Evaluation of the effects of functional training on balance, agility, speed, reactive strength and recovery ability in adolescent futsal players
Keywords: Adolesan Futsal; agility; balance; çeviklik; denge Futsal; Egzersiz; Exercise; Fizyolojik yönleri; Futsal; Kas-iskelet sistemi; Musculoskeletal system; performance; performans; Physiological aspects; speed; Spor; Sports; sürat