Arşivcilik mesleği çalışanlarının iş tatmini olgusunun ölçülmesi - Aydın, Elif (My University, 2019)
ÖZETİş tatmini kavramı geçmişten günümüze kadar çeşitli şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Bu kavramın ortaya çıkmasına sebep olan en önemli etmen ise mesleki tatminsizliklerin yaşanmasıdır. Bu durum bazen grev bazen iş yavaşlatma gibi çeşitli eylemleri de beraberinde getirmektedir. 21.yüzyılda yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte dijitalleşme mesleğimizle bütünleşmiş ve çalışma ortamında, çalışma şartlarında değişimler olmuş ve dijitalleştirme sürecinde bilgili ve deneyimli çalışanlara ihtiyaç artmıştır. Kurumların bu ihtiyacına karşılık arşivcilerinde taleplerinde değişiklikler olmuştur. Bu taleplerden gelir düzeyinin iyileştirilmesi, sosyal hakların sağlanması ve yöneticilerin daha itinalı olması daha fazla önem taşır hale gelmiştir.Gün geçtikçe arşivlere verilen önem artmakta ve arşivci istihdamı da bu oranda artış göstermektedir. Bu artış arşivcilerin isteklerini daha yüksek sesle duyurmalarını sağlamıştır.Anahtar Kelime: Arşivci, İş Tatmini, İş Tatmini Kuramları, Minnesota İş Doyum Ölçeği./ İÇİNDEKİLERİÇİNDEKİLER………………………………………………………………………...…IÖNSÖZ…...…………………………………………………………….……………....IIIÖZET...…………………………………………………………………………………IVABSTRACT...…………………………………………………………………………..VTABLOLAR……...…………………………………………………………………….VIGİRİŞ……………………………………………………………………...……………..11.BÖLÜM ARŞİV VE ARŞİVCİLİK MESLEĞİ……………………………………..2 1.1. ARŞİV…………………………………………………………………………2 1.1.1. Önemi ve Faydaları………….………………………………………………...4 1.2. ARŞİVCİ………………………………………………………………………62.BÖLÜM İŞ TATMİNİ KAVRAMI VE KURAMLARI………………………...….10 2.1. İŞ TATMİNİ KAVRAMI…………………………………………………….10 2.1.1. İş Tatmini Kavramının Önemi …….………………………………………...12 2.2. İŞ TATMİNİNİN BENZER KAVRAMLARLA İLİŞKİSİ………………....13 2.2.1. İş Tatmin ve Tükenmişlik…………………….………………………………13 2.2.2. İş Tatmini ve Motivasyon…………………………………………………….13 2.3. İŞ TATMİNİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER……...……………………….14 2.3.1. Bireysel Faktörler…………………………………………………………….14 2.3.2. Örgütsel Faktörler…………………………………………………………….15 2.4. İŞ TATMİNİ KURAMLARI………………..……………………………….16 2.4.1. Kapsam (İçerik) Kuramları…...……………………….……………………...16 2.4.1.1.İhtiyaçlar Hiyerarşisi Kuramı..……………………..………………………...16 2.4.1.2.Çift Etmenler Kuramı………...…………..……...…………………………...17 2.4.1.3.Başarma İhtiyacı Kuramı………….…………...……………………………..18 2.4.1.4.Clayton Alderfer’in E.R.G. (V.İ.G.) Kuramı………………………………....18 2.4.2. Süreç Kuramları………………………………………………………………19 2.4.2.1.Bekleyiş Kuramları…………………………………………………………...19 2.4.2.1.1.Vroom’un Bekleyiş Kuramı……………………………………….……….19 2.4.2.1.2.Lawler-Porter’in Bekleyiş Kuramı……………….………………….……..19 2.4.2.2. Adams’ın Eşitlik Kuramı……………………………………………………20 2.4.2.3. Edwin Locke’nin Amaç Kuramı………………………………………….…20 2.5. Minnesota İş Doyum Ölçeği.………………………………………….......…213.BÖLÜM ARAŞTIRMA ANALİZİ……………………………………………….…23 3.1. OSMANLI ARŞİVİ TARİHÇESİ…………………………………………....23 3.2. ANKET BULGULARI……………………………………………………….25 3.2.1. “İş Tatmininin Ölçülmesi” Anketi Bulguları…………………....27 3.2.2. “İş Tatmininin Ölçülmesi” Anketi İkinci Bölüm Bulguları………………......32 3.2.3. ‘‘İş Tatmininin Ölçülmesi’’ Anketi Demografik Değişkenlere Göre Bulgular………………………………………………………………………………...41 3.2.3.1. Cinsiyet Değişkenine Göre Anket Bulguları………………………………....41 3.2.1.2. Medeni Durum Değişkenine Göre Anket Bulguları………………………….53 3.2.1.3. Yaş Değişkenine Göre Anket Bulguları……………………………………...65 3.2.1.4. Eğitim Durumu Değişkenine Göre Anket Bulguları…………………….....….87 3.2.1.5. Mezun Olunan Bölüm Değişkenine Göre Anket Bulguları……………...….1084.BÖLÜM SONUÇ…………..….…………………………………………………..128EKLER……………………………………………………………………………..…132EK.1…………………………………………………………………………………...133KAYNAKÇA……………………………...………………………………………….142

The term job satisfaction has been discussed from past to present in many different ways. The major reason of this term being discussed is the matter of dissatisfaction. This brings alone various actions like strikes and slowdown strikes. Digitisation has been integrated with our job, there has been some changes on the working environment and conditions and the need for informed and experienced employee has occured with the technological developments in the 21st century. In addition to the institutions’ expectations there has been changes in archivists’ demands. Some of archivists’ demands have been more important such as increase in level of income, social rights and the attitudes of managers. Archives are becoming more important for institutions thus there is an increase in the employment of archivists. This increase has provided archivists to express themselves in a more effective way. Archivist, job satisfaction, job satisfaction theories, Minnesota Job Satisfaction Scale.
Keywords: Archives; Arşivler; ÖZET / İÇİNDEKİLER ABSTRACT; Personel yönetimi; Personnel management