Comparative national foresight studies and a methodology proposal for Turkey 2023 - Alsan, Alper (My University, 2003)
Karşılaştırmalı Ulusal Uzgörü Çalışmaları ve Türkiye 2023 için Bir Yöntem Önerisi 20. yüzyılın ikinci yarısında uzgörü hem kavram hem de ulusal uzgörü çalışmaları olarak uygulama şeklinde gelişmiştir. Bu gelişmeye rağmen bütünleşik bir çerçevenin kullanıldığı karşılaştırmalı çalışmalar bulunmamaktadır. Araştırmanın başladığında yapılan bir diğer gözlem de Türkiye'de yapılacak olan ulusal uzgörü çalışması için herhangi bir yöntem önerisinin bulunmayışıdır. Bu ihtiyacı karşılamak için uzgörü hakkında kavramsal ve uygulamaya yönelik bir araştırma yapıldı. Bu araştırma Bilgi-İnsan-Sistem-Organizasyon çerçevesi ve Bütünleşik Yönetim Modeli kapsamı içinde gerçekleştirildi. Söz konusu modellerin yetersiz kaldığı noktalar gözönüne alınarak modellerin bir araya getirilmesi ile Bütünleşik Uzgörü Yönetim Modeli geliştirildi. Geliştirilen yeni model daha önce yapılmış sekiz ulusal uzgörü çalışmasının karşılaştırılması için kullanıldı ve Türkiye'de yapılabilecek çalışma için öneriler üretildi. Modelin uygulanabilirliğinin kontrolüne yönelik olarak öndanışma, altyapı ve sektörel olmak üzere üç ana parçadan oluşan pilot çalışmalar yapıldı. Öndanışma çalışmalarında başlangıç noktası olması için Türkiye'nin tematik, sektörel ve eğilimler bazında değerlendirilmesi, sıralanması ve konumlandırılması yapıldı. Altyapı çalışmalarında Türkiye'de yapılacak olan uzgörü çalışmasının altyapısı diğer ülkelerdeki ulusal uzgörü çalışmalarının websiteleri karşılaştırılarak, mega-eğilimlerin etkisi analiz edilerek ve toplumun teknolojiye ve geleceğe yönelik görüşlerini derinden etkileyen medyanın resmi, medya içerik analizi ile çekilerek tanımlandı. Sektörel çalışmalar bilgi ve iletişim, ulaştırma, savunma, enerji, üretim süreçleri, ileri malzemeler ve finansal hizmetler alanlarında İngiltere, Japonya ve Almanya'da kullanılmış olan Delphi çalışmalarının yerel ihtiyaçlara uygun olarak değiştirilmesi ile yapıldı. Pilot çalışma sonuçları özdeğerlendirme olarak kullanılıp yedi sektörün önceliklendirildiği bir önceliklendirme formülü geliştirildi. Kavramsal, karşılaştırma ve uygulamaya yönelik çalışmalardaki ana sonuçlar özetlenerek Türkiye için yapılabilecek ulusal uzgörü çalışmasının yönetimi ve uygulamasında kullanılmak nedensel bir döngü modeli ve yedi adımdan oluşan bir yöntem önerisinde bulunuldu. Gelecek araştırmalarına yönelik olarak normatif, stratejik ve operasyonel yönetim düzeylerinde önerilerde bulunuldu. Ocak 2003 Alper ALSAN

Comparative National Foresight Studies and a Methodology Proposal for Turkey 2023 In the second half of the 20th century foresight has emerged both as a concept and also as a practice under national foresight studies. However, there have been no comparative studies which utilize an integrated framework. Another observation was the absence of a methodology proposal for the Turkish national foresight study in the start of the project. In order to satisfy this need, a survey about foresight was conducted regarding its concept and its implementation. This survey was realized based on the Knowledge-People-System-Organisation and Integrated Management Models. The Integrated Foresight Management Model was developed by combining these two models while taking care of their deficiencies. The developed model was used to compare eight previous national foresight studies and necessary recommendations were drawn from this comparison for the possible Turkish study. In order to control the applicability of the model, pilot studies were carried out under three main parts:consultation, infrastructural and sectoral studies. The consultation studies assessed, ranked and positioned Turkey by themes, sectors and trends as a starting point. The infrastructural studies defined the infrastructure of the Turkish national study by comparing the websites of the national foresight studies of other countries, by analysing the impact of megatrends and getting a picture of the media via media content analysis regarding the future and technologies which have an impacts on the public opinion. The sectoral studies were carried out in information and communication, transportation, defense, energy, manufacturing processes, advanced materials and financial services by modifying the Delphi surveys of the UK, Japan and Germany according to the local needs and additional techniques. A prioritisation formula is developed in order to prioritize these seven sectors using the results of the pilot studies as self-assessments. The key findings of conceptual, comparative and empirical studies have been summarized and a causal loop model and a seven-step methodology was proposed for the management and application of a possible Turkish national foresight study. Future research includes recommendations on the normative, strategic and operational management levels. January, 2003 Alper ALSAN
Keywords: Endüstriyel Yönetim; Genel yönetim; Uzgörü; Yürütmenin yönetimi