Sosyolojik açıdan özgün baskıresim sanatının bugünkü durumu ile ilgili profesyonel sanatçıların görüşlerinin incelenmesi - Ayan, H. Müjde (My University, 2007)
Özgün Baskıresim sanatının, günümüz sanatını nasıl temsil ettiğini ve ihtiyaçlara ne oranda cevap verdiğini saptamak amacıyla bir alan çalışması yapılmış ve sosyolojik açıdan Özgün Baskıresim Sanatının bugünkü durumu ile ilgili profesyonel sanatçıların görüşleri incelenmiştir. Akademik sanat ortamlarında sürekli tartışılan eğitim politikaları, materyal ve insan kalitesinin eksikliği, sivil toplum örgütlerinin yetersizliği, yerel yönetimlerin duyarsızlığı, sosyo-kültürel yaşamın dengesizlikleri Özgün Baskıresim sanatının da sorunları arasında yer alması, bu araştırmanın yapılmasını gerekli kılmıştır. Günümüz Özgün Baskıresim sanatını sosyolojik açıdan değerlendiren ve Türkiye çapında profesyonel sanatçılılarla yapılan bire bir görüşmelere dayanan bu araştırma ile, bu güne kadar herhangi bir yazılı kaynakta gündeme gelmemiş, sorgulanmamış ve çözüm önerileri getirilmemiş birçok veriyi ortaya çıkarma fırsatı doğmuştur. Çalışmanın oluşum sürecinde daha detaylı bilgiye ulaşılabilmesi için üniversitelere ve özel atölyelere gidilerek bire bir görüşmeler yapılmasından dolayı sanatçıların memnuniyetleri gözlemlenmiştir. Sanatçıların Özgün Baskıresim sanatının tarihsel sürecini kendi anılarını da anlatarak tanıklık etmeye çalışmışları bu araştırmaya ayrı bir anlam kazandırmaktadır. Yapılan bu görüşmeler altı bölümden oluşup, içerikleri aşağıdaki gibidir : 1.Bölüm: Sanatçıların içinde bulundukları sanat disiplini ile ilgili genel değerlendirmeler 2.Bölüm: Yaratıcılık, üretim ve paylaşıma yönelik değerlendirmeler. Ayrıca bu alandaki sorunlar ve eleştirileri anlamak 3.Bölüm: Ele alınan sanat disiplininin bugün adına mevcut değerlerini toplumsal bakış açısıyla değerlendirmek ve geleceğe nasıl yansıyacağı konusunda programlar belirlemek, 4.Bölüm: Türkiye’deki Özgün Baskıresim sanatının genel değerlendirmesini yapmak ve sanatçının Özgün Baskıresim sanatına olan katkılarına dair

eleştirisini almak, 5.Bölüm: Teknolojik gelişmelerin plastik çözümlemeler bakımından ele alınışı ve materyal kullanımını değerlendirmek, 6.Bölüm: Özgün Baskıresim eserlerinin sergileme ve satışına yönelik değerlendirmelerini saptamak. ABSTRACT We have realized a field study to determine the representative ability of creative and actual print making art, and the adequacy of response to the needs. We studied the ideas of Turkish professional artists about the actual sociological case of creative print making art. Educational politics, deficiency and defectiveness of the quality of materials and human beings, insufficiency of civil society organizations, insensibility of local administrations, the unbalancedness of socio-cultural life are already discussed in the academic and artistic milieus. These problems are at the same time, the problems of creative print making art. That is why we are oriented to a field study. We believe that this research based on most efficacious interviews made with a lot of professional artists in Turkey, and this research realized the study of actual creative print making art in Turkey, from the sociologic point of view, has revealed many realities unresolved and even not considered in any written source up to date. Throughout this study, we observed the gladness of artists visited to obtain detailed knowledge on our research subject in their universities or in their studios. Some of them telling their memories concerning historical process of creative print making art gave us the possibility of enriching our study. This study includes six sections 1. section: General appreciations concerning the art disciplines of interviewed artists. 2. section: Appreciations on creativity, production of art and participation. And also understanding the problems and the criticisms in this field. 3. Section: Appreciate existing values of studied art discipline from the social point of view. Determine the programs on how they could be reflected to the future 4. Section: General appreciating the case of the creative print making art in Turkey. And to note self criticism of artists about their contribution to the creative print making art. 5. Section: Considerations to the plastic analysis of technological developments and appreciating the use of materials. 6. Section: Determining the appreciations concerning the exposition and the sale of the works of creative print making art.
Keywords: Baskıresim Teknikleri; Resim; Sosyoloji_Resim