E-Avrupa sürecindeki bilişim sistemi altyapısının incelenmesi ve bu süreçte aday ülke Türkiye’nin yeri - Bora, Vahit (My University, 2003)
E-AVRUPA SÜRECİNDEKİ BİLİŞİM SİSTEMİ ALTYAPISININ İNCELENMESİ VE BU SÜREÇTE ADAY ÜLKE TÜRKİYE'NİN YERİ Yirminci yüzyılın son çeyreğinde hız kazanan teknolojik gelişmeler ışığında insanlık Bilişim Çağı'na girmiştir. Bu süreç gelişmekte olan ülkeler kategorisindeki birçok ülkeyi olduğu gibi Türkiye'yi de yakından ilgilendirmektedir. Avrupa Birliği adayı olan Türkiye, bilişim alanında bir dönüşüme sahne olmaktadır. Avrupa Birliği'nin bilişim alanında oluşturduğu standartlara erişme amacına yönelik programlara imza atan Türkiye, bir yandan bilişim altyapısını yeni çağa hazırlarken bir yandan da devletin konumunu yeniden tanımlamaktadır. Yurttaşlarına hızlı, etkin ve verimli hizmet sunabilmenin yanı sıra ekonomik, sosyal ve teknolojik alanlarda sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirme bu sürecin ana hedefleridir. Avrupa Birliği'nin diğer aday ülkeleri gibi Türkiye'nin de söz konusu alanlarda yaptığı çalışmalar, Bilişim Çağı'na geçişin belirleyici etkenleri olacaktır. Bu çalışmada, E-Avrupa sürecindeki Türkiye'nin konumu ve diğer aday ülkelerle karşılaştırılması yer almaktadır.

A RESEARCH ON INFORMATION SYSTEMS IN E-EUROPE AND TURKEY'S POSITION AS AN EU CANDIDATE COUNTRY Information Age affects humanity in the new millenium. Especially developing countries, including Turkey has many opportunities in this transformation period. Turkey, also an European Union candidate country, experience remarkable changes in increasing its information society and e-government standards. The main goals of this changes for the state are, serving more efficient for citizens and achieving sustainable development in political, economical, technological and social aspects. This paper searchs the improvements on information society standards in EU candidate countries and compare Turkey's position with other candidates.
Keywords: Bilgisayar iletişimi; Bilişim Sistemleri; E-Avrupa; E-Devlet; İletişim (Telekomünikasyon)