Effective cost management in manufacturing firms and an application - Külah, Sezer (My University, 2015)
ÜRETİM İŞLETMELERİNDE ETKİN MALİYET YÖNETİMİ VE BİR UYGULAMA ÖZET Günümüz üretim ortamında, rekabetçi piyasa koşulları, kısalan ürün ömürleri ve uzak pazarlara olan kolay erişim sebebiyle ürün maliyetlerini zamanında ve dikkatli bir şekilde takip etmek firmaların piyasada tutunabilmeleri için hayati önem taşımaktadır. Bunun yanında teknolojik gelişmeler hem üretici hem de tüketicileri eşzamanlı etkilemektedir. Müşteri talepleri çok hızlı değişmektedir ve üreticiler bu değişimlere hemen uyum sağlamalı dolayısıyla teknolojinin nimetlerinden faydalanmaktadır. Diğer bir deyişle, üreticilerin ihtiyaçlarına kurumsal kaynak planlama sistemleri bu açıdan cevap vermektedir. Bu çalışma, yönetim muhasebesinin, daha özel olarak kurumsal kaynak planlamasının özellikle maliyet modülü ile maliyet muhasebesinin yönetim muhasebesi açısından önemini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, ABC adında bir üretim firmasında gerçek bir vaka üzerine bir uygulama ile tamamlanmış olup sistemin uygulanmasına ve sonraki çalışmalara ışık tutmayı amaçlamaktadır. netim Muhasebesi, Maliyet Muhasebesi, Kurumsal Kaynak Planlaması, Uygulama, Fark Analizi EFFECTIVE COST MANAGEMENT IN MANUFACTURING FIRMS AND AN APPLICATION

In today’s manufacturing environment, following product costs timely and carefully has a vital importance for companies to survive in the market due to the competitive market conditions, shortened product life cycles and easy access to far markets. Moreover, advancements in the technology both affect customers and producers at the same time. Customer demands are changing rapidly and producers have to keep up with such immediate changes so that they also take the benefit of technology. That is to say, enterprise resource planning system satisfies the demands of producers in that sense. The study aims at evaluating the significance of managerial accounting, more specifically cost accounting in terms of managerial accounting with a system of enterprise resource planning, especially with a cost module. It is concluded with an application in a small manufacturing firm called as ABC company in order to show a real life case and aims to make contribution to application of the system and for further studies. Managerial Accounting, Cost Accounting, Enterprise Resource Planning, An Application, Variance Analyze
Keywords: Maliyet, Endüstriyel; Müşteri ilişkileri; Tüketici tercihleri