Gırgır ve Leman dergileri örneğinden 1980 sonrası mizah basını ve muhalefet anlayışı - Arı, Bilal (My University, 2008)
Bu çalışma 1980 sonrası sosyal, siyasi, ekonomik yaşamda yaşanan değişimlerin, mizah basını tarafından nasıl değerlendirildiği ve mizah basınını nasıl etkilediğini Gırgır ve Leman dergileri örneklerinden saptamaya yöneliktir. Araştırmanın çalışma evrenini 1980 sonrası mizah basını, örneklemini 1983-1990 arası yayınlanan Gırgır dergileri ile 2001-2007 arası yayınlanan Leman dergileri oluşturmaktadır. Çalışmada her aydan rasgele seçilen bir sayı ile her iki dergiden 72’şer sayı içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu araştırmada iki farklı dönem içerisinde yayınlanan yayınların ele alınmasındaki en önemli düşünce, dönemlerin bu konuda mukayese edilmeleridir.Ele alınan tüm dergiler incelenirken: ekonomik yaşam, sosyal yaşam, siyasal yaşam ve kamu yönetimi, temel hak ve özgürlükler, uluslar arası ilişkiler, sağlık hizmetleri, eğitim, spor, çevre sorunları ve sanat olmak üzere on adet ana başlık oluşturulmuştur. Bu ana başlıklar dergilerin incelenmesi sürecinde temel içerik kategorilerine bölünmüşlerdir. Sınıflandırma ise, karikatür, bant karikatür ve düz yazılar şeklinde olmuştur.İnceleme sonucunda Gırgır dergisinin toplumsal konularla daha fazla ilgilendiği, ele aldığı konularla toplumun daha geniş bir kesimini kapsadığı ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra her iki dergi de gündemi takip etmektedir. Leman dergisinin işlediği konular dikkate alındığında bireysel sorunlara doğru bir yönelme gözlenmektedir. Her iki dergide de, siyasi yaşama, toplumsal hayata ve ekonomik ilişkilere eleştirel yaklaşım gözlenmiştir. Toplumda yaşanan değişimden mizah basınının da etkilendiği görülmüştür. Ancak Gırgır dergisinde olan kendini yenileyememe, toplumun ve değişimin nabzını tutamama ve sürekli belli kalıpları tekrar etme sorunu, Leman dergisinde de devam etmiştir.

The evaluations, regarding social, political and economical transformations of society witnessed after 1980, made by comedy publications like Girgir and Leman Magazines are studied in detail in this work. The research on the comdey publications in the era of post 1980 has been conducted, with the help of the Girgir publications between 1983-1990 and Leman between 2001-2007. One feature is selected randomly for each month from Girgir and Leman publications which results into analyzing 72 from each of them respectively. Two different magazines from two different periods are studied for drawing out the comparison of the important thoughts evolved in comedy publications. While carrying out the research over the published features the topics like economical life, social life, political life, public administration, fundamental rights and freedom, international relations, health services, education, sports, problems of pollutions and arts have created ten different sections. These main sections are infact the categories those are implemented during research. The classification is done on the basis of cartoons, comic strips and normal features. As a result of the research, it has been observed that girgir magazine is more concerned with the social problems and addresses the larger proportion of the society. However both of the magazines just followed the cover stories. While analyzing the Leman magazine it was found that it is more inclined towards personalities and their problems. Both of the magazines have criticized the economic relations and political as well as social life. It has been found that social transformation has also effected the comic publications. Finally it has been found that both of the magazines have neither remodified themselves nor have followed the transformation of the society but have rather adopted the predefined approach. Key Words: Comedy Publications, Gırgır Magazine, Leman Magazine
Keywords: Gırgır Dergisi; Leman Dergisi; Mizah Dergileri